Elutasította Dávid Ibolya országgyűlési képviselőnek, az MDF elnökének az RTL Klub ellen a tamási szociálpolitikai ügyben benyújtott sajtó-helyreigazítási kérelmét a Fővárosi Bíróság csütörtökön jogerősen.

Az RTL Klub Híradója ez év februárjában foglalkozott az esettel annak kapcsán, hogy a Somogy Megyei Bíróság jogerősen 229 tamási lakost és három ügyvédet ítélt el csalás bűncselekménye miatt. A televízió hírt adott arról is, hogy Dávid Ibolya akkori igazságügy-miniszter férje tamási közjegyzőként hitelesített olyan okiratokat, melyeket tetőtér-beépítésekhez nyújtott banki kölcsönök, szociálpolitikai támogatás kapcsán használtak fel az ottani lakosok. Az RTL riportjában azonban szerepelt az is, hogy Dávid Ibolya férje, miután közjegyző – ellentétben az ügyvédekkel – nem felel az általa hitelesített okiratok tartalmáért. Így nem is indult büntetőeljárás Dávid Ibolya férje ellen.

A felperesek az eljárás során utaltak arra, hogy a közjegyző az okirat hitelesítésekor azért felel: valóban a név viselője látta-e el aláírásával az iratot. Dávid Ibolya és férje azért kezdeményezett különböző eljárásokat; személyiségi jogi, sajtó-helyreigazítási, továbbá az ORTT előtti eljárást az RTL kifogásolt riportja ellen, mert álláspontjuk szerint az RTL Klub Híradója megsértette a hiteles és kiegyensúlyozott tájékoztatás elvét, bűncselekményekkel hozta őket összefüggésbe, továbbá azt a hamis látszatot keltette, hogy törvénysértéshez, törvények kijátszásához segédkeztek.

Csütörtökön a Fővárosi Bíróság a Dávid Ibolya által kezdeményezett sajtó-helyreigazítási eljárásban az elsőfokú döntést helyben hagyva elutasította a volt miniszter keresetét azzal, hogy az effajta eljárás keretei között nincs lehetőség a kiegyensúlyozottság vizsgálatára, csupán a tényállításokkal foglalkozhat a bíróság. Júniusban a Fővárosi Bíróság jogerősen elutasította a Dávid Ibolya férje által az RTL Klub ellen kezdeményezett sajtó-helyreigazítási pert is. Az ORTT ugyanakkor elmarasztalta az RTL-t. A kereskedelmi televízió azonban közigazgatási perben támadta meg az ORTT határozatát. Továbbá személyiségi jogi per is indult az RTL ellen a Dávid Ibolya férjének a tamási szociálpolitikai ügyben játszó szerepét vizsgáló riportok miatt.