Az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága (SZBEI) nyomoz a Magyar Nemzet által közölt, Medgyessy Péter ügynökmúltjára vonatkozó dokumentum miatt. Az SZBEI jogosulatlan adatkezelés miatt indított eljárást az ügyben.

Az ORFK megtagadta a nyomozást annak a feljelentésnek kapcsán, amelyet a Magyar Nemzetben közölt cikk miatt tett egy állampolgár államtitoksértés bűntettének alapos gyanúja miatt a Medgyessy-üggyel kapcsolatban. Az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága azonban jogosulatlan adatkezelés miatt elrendelte a nyomozást az ügyben – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs igazgatósága.

Egy hónappal ezelőtt, június 19-én egy magát a Belügyminisztérium volt III/II-es főcsoportfőnökség egykori tisztjének valló állampolgár feljelentést tett a legfőbb ügyésznél a Magyar Nemzet Medgyessy Péter miniszterelnök titkosszolgálati múltját firtató cikkével kapcsolatban. A feljelentő államtitoksértés bűntettének alapos gyanúja miatt kezdeményezte az eljárást. Az ügyben a korábban elrendelt feljelentés-kiegészítés határideje július 19-én járt volna le.

Az állampolgár szerint államtitoksértést követett el az az ismeretlen tettes vagy tettesek, akik a Magyar Nemzetben megjelent, általuk eredetinek titulált, Medgyessy Péter 1978-as tiszti kinevezéséről szóló dokumentumot ellopták a nyilvánvalóan államtitokként őrzött belügyi dokumentumok közül, és átadták a lap szerkesztőinek. A feljelentő nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás, becsületsértés és vonatkozó más bűncselekmények miatt kérte a büntetőeljárás megindítását, ha a dokumentumokról az derül ki, hogy koholmány.