Az Egyesült Államok hétfőn elutasította azt a javaslatot, hogy Egyiptomba vagy Tunéziába szállítsák azt a líbiai elítéltet, aki a Lockerbie-merénylet miatt Skóciában tölti életfogytiglani börtönbüntetését.

Nelson Mandela volt dél-afrikai elnök ugyanis vasárnap Londonban kijelentette: e két ország közül bármelyik kész befogadni Abdel Baszet Ali al-Megrahit, az 1988 december 21-i, Skócia felett történt merénylet elkövetőjét. (A Pan Am repülőgép felrobbantásában 270-en vesztették életüket, többségükben amerikai állampolgárok). Erről tárgyalt Hoszni Mubarak egyiptomi és Zin el-Abidin ben Ali tunéziai elnökkel, akik a javaslattal egyetértettek.

Richard Boucher amerikai külügyi szóvivő közölte, hogy a javaslatról nem voltak konzultációk Washingtonnal és nincs is ok ezek lefolytatására. A szóvivő emlékeztetett arra: Líbia annak idején beleegyezett abba, hogy a gyanúsítottak skóciai bíróság előtt jelenjenek meg és a tripoli kormány tisztában volt azzal, hogy a kiszabott büntetéseket a skót büntető rendszer keretén belül kell az elítélteknek letölteni.

Mandela júniusban meglátogatta glasgow-i börtönében al-Megrahit, és már akkor az elítéltnek egy muzulmán országba való átszállítását javasolta. Ez a gondolat nagy megütközést keltett az áldozatok családjai körében. A Nobel-békedíjas egykori legendás polgárjogi harcos, majd államfő korábban kulcsszerepet játszott azokon a tárgyalásokon, amelyek végén Líbia kiadta a két gyanúsítottat. Líbia ugyanakkor soha nem ismerte el, hogy az ország titkosszolgálatának köze lett volna a merénylethez – írja az AFP.