A július 4-i Kossuth téri tüntetés résztvevői beperlik a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, mivel szerintük a rendőrök a térre bejelentett tüntetéshez csatlakozó tömeget oszlatták fel jogellenesen.

Rendőrségi vezetők korábban azt nyilatkozták ezzel kapcsolatban, hogy senkiben sem merült fel akkor, hogy az összegyűlt tömeg egy bejelentett tüntetéshez csatlakozna. A július 4-i fővárosi Kossuth téri tüntetés feloszlatása jogellenességének megállapítását kéri a Pesti Központi Kerületi Bíróságtól három, a demonstráción részt vett állampolgár a Budapesti Rendőr-főkapitányság ellen benyújtott keresetlevelében. Az elsőrendű felperes Takács András újságíró, a Szociáldemokrata Párt szóvivője. A kérelem szerint július 4-én a Kossuth térre érkező emberek egy bejelentett tüntetéshez csatlakoztak. A térre ugyanis július 1. és július 7. között éhségsztrájkkal egybekötött demonstráció volt bejelentve, a résztvevők létszámát pedig 500 főben jelölték meg.

Az irat szerint a rendőrség még a tömeg kialakulása előtt, körülbelül 13 óra 30 perckor megjelent a helyszínen, és a forgalom elterelésével szabaddá tette a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, valamint a Rákóczi-szobor közötti úttestet, továbbá a villamosvágányokat, és az egyre növekvő tömeg az így biztosított helyet foglalta el. Ez magában foglalta a demonstráció céljából bejelentett területet is. A kereset benyújtói úgy vélekednek, hogy egy bejelentett tüntetést oszlattak fel jogellenesen, hiszen a tüntetők automatikusan az említett területre mentek, a forgalom elterelésével pedig a rendőrök maguk biztosították, hogy a tömeg a demonstráció területét meghaladó mértékben foglalja el a teret. A Kossuth téri tüntetés törvényességéről korábban is vita folyt. Kökényesi Antal budapesti rendőrfőkapitány ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy sem a rendőrökben, sem a tüntetőkben nem merült fel akkor, hogy ők egy más, ott törvényesen folyó megmozduláshoz csatlakoztak volna.