Szabálytalanul bonyolította le a programirodája tevékenységének bővítésére kiírt közbeszerzési eljárást az Informatikai Kormánybiztosság (IKb) – írja a Napi gazdaság, a ezért a Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) 3 millió forintos bírságot szabott ki rá.

Az IKb az újonnan felmerült feladatokat 250 millió forintért a kommunikációs tevékenységek végzésére már korábban félmilliárd forintért kiválasztott Euroatlantic Rt.-re bízta. A KD szerint az IKb-nak a közbeszerzés során más cégektől is ajánlatot kellett volna kérnie. A jogutód informatikai tárca, mint ma reggel korábbi cikkünkben már megírtuk, felülvizsgálja az IKb szerződéseit. A KD szerint a Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztossága szabályellenesen bonyolított le hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárást programirodája tevékenységének bővítésére, ezért a döntőbizottság hárommillió forintos bírsággal sújtotta a hivatalt. A KD elnöke hivatalból indított jogorvoslati eljárást az IKb eljárása ellen.

Az IKb április 15-én írt ki közbeszerzési eljárást a programiroda tevékenységének kibővítésére, amelyre csak az Euroatlantic Kommunikációs és Üzleti Tanácsadó Rt.-t hívta meg; az eljárást azzal indokolta, hogy az új beszerzés egy korábbi kiegészítése, amelyen az Euroatlantic nyerte el a pr-, marketing- és kommunikációs feladatokatt. Ezt a beszerzést – szintén hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást – az IKb 2001 szeptemberében bonyolította le, arra öt céget hívott meg, és közülük az Euroatlanticot választotta ki. A magyar tulajdonban lévő cég jegyzett tőkéje 20 millió forint, vezérigazgatója Fellegi Tamás, a Matáv Rt. volt vezérigazgató-helyettese.

A nyertes cégnek az volt a feladata, hogy az egységes kommunikációs stratégia alapján felállítsa a programirodát, amely többek között piac- és közvélemény-kutatást, médiatervezést és -vásárlást, direktmarketing-tevékenységet folytat, és intézi a sajtóval való kapcsolattartást is. A szerződés 2001. december 4-étől 2002. december 31-ig szól, értéke áfa nélkül 500 millió forint. Az IKb a programiroda tevékenységének kibővítését 250 millió forint plusz áfáért bízta az eljárásra egyedüliként meghívott Euroatlanticra. Az új beszerzést az új projektekkel magyarázták: többek között a tudakozó kibővítésével, új kiadványok megjelentetésével, a honlap karbantartásával, a miniszteri országjárás megszervezésével, új reklámanyagok tervezésével, és a teleházak ünnepélyes átadásával. A teljesítés határideje 2002. december 31. lett volna.

A KD megállapította, hogy az új marketingfeladatok ellátása nem a korábbi beszerzés kiegészítése, és az IKb-nak az új közbeszerzési eljáráson – az esélyegyenlőséget biztosítva – több cégtől kellett volna ajánlatot kérnie. A testület a jogsértés miatt a törvényben meghatározott minimális bírság – egymillió forint – háromszorosában állapította meg a büntetés összegét. A határozatot már az IKb jogutódjának, az Informatikai és Hírközlési Minisztériumnak küldte el a KD. A parlament nyári szünet előtti utolsó ülésnapján Kovács Kálmán miniszter kérdésre válaszolva elmondta, hogy az Euroatlantickal kötött szerződéshez hasonlóan az IKb más megbízásait is felülvizsgálják, és ha szükséges, felbontják.