A Dél-afrikai Köztársaság rendőrsége hazaszállíttatta és csütörtökön délután a pozsonyi repülőtéren átadta a szlovák hatóságoknak Ivan Lexát, az egykori Meciar-kormány titkosszolgálati igazgatóját, a hazájában számos bűncselekménnyel vádolt parlamenti képviselőt, akit közel hároméves bujkálás után a napokban tartóztattak le a Dél-afrikai Köztársaságban.

1998 végén Lexa úgy lett a munkáját most befejező szlovák parlament képviselője, hogy Vladimír Meciar exminiszterelnök, a Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom – Néppárt (HZDS – LS) elnöke a saját mandátumát engedte át neki. Ivan Lexa mentelmi jogát a parlament megvonta, majd vizsgálati fogságba került, de nyolc hónap múltán szabadlábra helyezték, mert a korábban államfői jogokat is gyakorló Meciar Lexa személyére szóló kegyelmi rendeletét a bíróság hatályosnak találta. Ugyanakkor nem ismerte el – a később államfői jogokkal egy ideig szintén rendelkező – Mikulás Dzurinda miniszterelnök intézkedését, amely hatálytalanítani próbálta Meciar amnesztia-rendeletét.

Ivan Lexa ellen az volt az elsőrendű vád, hogy a titkosszolgálatnál megszervezte és titkosszolgálati apparátussal külföldre hurcoltatta a Meciarral hadilábon álló akkori államfő, Michal Kovác fiát. Az akciót Kovác elnök lejáratására szánták. Ma már nem valószínű, hogy Lexát mindezért felelősségre vonják, az viszont várható, hogy tucatnyi más vádpont miatt akár másfél évtizedre is börtönbe kerülhet.

Lexa ügyvédei védencük teljes ártatlanságáról beszélnek, és hasonlóképpen kiáll mellette a Meciar vezette HZDS is. Megfigyelők nem zárják ki, hogy Lexa letartóztatását a szeptemberben esedékes képviselőválasztásokat megelőző kampány idejére időzítették. Kiderült ugyanis, hogy Pozsony az Interpol által körözött Lexa tartózkodási helyéről nem vasárnap, a letartóztatás napján értesült, hanem már korábban is voltak információi. Lexát a dél-afrikai állam idegenrendészete azért vette őrizetbe és toloncolta ki a vártnál rövidebb időn belül, mert illegálisan tartózkodott az országban. A 41 éves Ivan Lexát a pozsonyi repülőtéren két dél-afrikai ügynök adta át a szlovák hatóságoknak, akik a foglyot rendkívüli biztonsági intézkedések mellett szállították vizsgálati fogságának helyszínére.