Nemcsak tápszert, kötszert és inkontinenciabetétet, de hallókészülékeket is tömegével használnak egyes szociális otthonok lakói. Legalábbis a gyógyászati segédeszközök felhasználásának mutatói alapján.

Az egészségbiztosító azonban biztos abban, ennyi beteg és rokkant ember még ezekben az otthonokban sem él, így a jövő héttől átfogó ellenőrzéseket indít a szociális otthonokban. Ha elhinnénk a jelentéseket, azt kellene gondolnunk, olyan emberek élnek a szociális otthonokban, akiknek négy fülük van, s azok mindegyikére kell egy-egy nagyothalló készülék – mondta ironikusan az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatója. Matejka Zsuzsanna szerint azonban ez éppoly kétséges, mint az, hogy egy- egy otthon lakói egy hónapban 2-3 teherautónyi csokiízű tápszert fogyasztanak, vagy több tonna inkontinenciabetétet használnak el.

Az egészségbiztosítónál most úgy döntöttek, utánajárnak az igazságnak. Tüzetesen átnézik az ország mintegy 350 szociális otthonában élő 150-200 ezer gondozottnak felírt gyógyeszközöket, s ha kell, helyszíni ellenőrzéseket is tartanak. Elsősorban azért, mert azt remélik: egy átfogó, országos ellenőrzés visszariasztja a csalókat. Azokat, akik ilyen-olyan előnyökért eddig tucatszámra rendeltek gyógyászati segédeszközöket a gyártóktól az egészségbiztosító kontójára. Ezeket az eszközöket ugyanis nagyrészt ingyen vagy minimális térítési díj fejében kapják a betegek, ellenértéküket a biztosító fizeti meg a gyártóknak, forgalmazóknak. Ha tehát senki nem ellenőrzi, kinek milyen gyógyeszközt írtak fel, valóban szüksége volt-e arra, s meg kapta-e az illető, akkor igen jó üzletnek számítanak az “álfelírások”. Az ellenőrzés másik, ezzel összefüggő oka, hogy jelentős megtakarítást érhet el abból az OEP. Hogy mennyit, azzal kapcsolatban nem bocsátkozott találgatásokba a főigazgató, de – mint mondta – az őszi gyógyeszköz-áremelés kompenzációja 400 millió forintot igényel, s ekkora összeg most biztosan elfolyik a rendszerből.