A lemezipar júniusban újabb arcvonalat nyitott a nem létező CD-vásárlókért folytatott háborúban. A fájlcserélő szoftvereket fejlesztő cégek és helyi hálón működő médiaszerverek után a csereberében részt vevő egyéneket citálják bíróság elé.

Az amerikai lemezipari szövetség, a RIAA kártérítési perekkel igyekszik sarokba szorítani a fájlcserélő szoftvereket terjesztő cégeket. A szervezet hasonló módon presszionálja azokat a vállalatokat, amelyek akár helyi akár világhálózati szinten engedélyezik munkavállalóiknak a fájlcserét. A RIAA többször hangoztatta: példaképe a BSA.

A népszerű warezüldöző akciócsoport hagyományos eszköztára mellé a lemezkiadók ugyanakkor tömegpusztító fegyvereket is beszerezhetnek. Efféle kísérlet volt, amikor az Overpeer nevű cég Eminem új albumának megjelenését követően a közkedvelt fehér rapper cinkelt mp3-aival árasztotta el a fájlcserélő rendszereket. A Dél-Korea második legnagyobb ipari oligarchiája által alapított Overpeer többek között az Universal alkalmazásában olyan fájlokat terjeszt, amelyek a megfelelő információkat tartalmazzák, megfelelő méretűek és az éneklés egy adott (nagyon korai) pontján végtelen loopban kezdik ismételni magukat. Az amerikai törvényhozás egyrészt mindezt utólag is legitimálhatja, emellett előfordulhat, hogy a denial-of-service támadások végrehajtásának jogát megszavazza. A logikus sor egyébként az internet betiltásával folytatódik és azzal, hogy a középkorba való visszatérést beveszik az alkotmányba.

A RIAA eddig ritkán keveredett közvetlen konfilktusba potenciális fogyasztóival. Évekkel ezelőtt elkoboztatták egy oklahomai egyetemista személyi számítógépét, illetve letiltattak harmincezer felhasználót a Napsterről. A Jupiter Media Metrix felmérése szerint azok, akik intenzíven rákattantak a fájlcsereberére, több CD-t vásárolnak, mint bárki más. A lemezeladások mindezek ellenére csökkennek – a szakértők (egyetemi oktatók) szerint azért, mert a nagy kiadók főként rossz zenével próbálkoznak.

A Xerox Palo Alto-i kutatóközpontjában titkos vizsgálatok megállapították: a Gnutella rendszereken a fájlok kilencven százaléka a felhasználók tíz százalékától származik. Ez talán tömeges felhasználóellenes akcióra bátorítja a RIAA-t – bár némi kognitív feszültséggel fenyeget az üzleti terv “ki fizet kinek” fejezetében. Fred von Lohmann, az Electronic Frontier Foundation digitális polgárjogi szervezet jogásza úgy vélte, bíróság előtt megvédeni a fájlcserén kapott magánszemélyt meglehetősen kilátástalan dolog. Lohmann nemkülönben azt is vélte, hogy az egyéni ügyek tömege új eséllyel kecsegtetne az ügyek kimenetelének megfordítására.