Jugoszláviában megalakulhat a szövetségi kisebbségügyi törvény által előirányzott Magyar Nemzeti Tanács, miután pénteken megjelent a testület megalakításának módjáról szóló miniszteri szabályzat.

Józsa László, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) alelnöke – aki egyben elnöke a vajdasági Ideiglenes Magyar Nemzeti Tanácsnak (IMNT) – közölte az MTI-vel, hogy megjelent a miniszteri szabályzat, és erről őt személyesen tájékoztatta péntek este Rasim Ljaljic szövetségi kisebbségügyi miniszter. A jugoszláv parlament február 25-én fogadta el a szövetségi kisebbségügyi kerettörvényt. A jogszabály fontos elemét képezi az a rendelkezés, amely lehetővé teszi az ország területén élő minden nemzeti közösség számára a nemzeti tanács létrehozását. E testületek a szövetségi kormány mellett működnek majd. A nemzeti tanácsok a kormánnyal együttműködve szabályozzák a kisebbségek művelődésével, oktatásával, tájékoztatásával és nyelvhasználatával kapcsolatos kérdéseket.

A pénteken kiadott miniszteri szabályzat részletesen előírja, miként alakulhatnak meg a nemzeti tanácsok. A testület tagjait elektorok választják meg. Alanyi jogon elektorok lehetnek a kisebbséghez tartozó önkormányzati, tartományi, köztársasági vagy szövetségi képviselők. Érvényes közgyűlési határozattal egy-egy elektort állíthat minden kisebbségi civilszervezet. Elektor lehet továbbá a kisebbséghez tartozó olyan személy, aki összegyűjtött legalább száz támogató aláírást. Józsa szerint az elektori közgyűlés összehívását legalább ötven jogosult elektornak kell kezdeményeznie. A VMSZ késlekedés nélkül élni fog ezzel a lehetőséggel, mivel a pártnak több mint kétszáz választott képviselője van önkormányzati, tartományi, köztársasági és szövetségi szinten – mondta a vajdasági magyar politikus.

Az ötven jogosult elektor javaslatot tesz a szövetségi minisztériumnak, hogy határozza meg az elektori közgyűlés időpontját és színhelyét. A tárca ezután közzé teszi a közgyűlés időpontját és helyszínét, és felszólítja a potenciális elektorokat, hogy jelentkezzenek a minisztériumnál. A jelentkezési határidő az elektori közgyűlés megalakítása előtt egy héttel jár le. Józsa László szerint ha megalakul a Magyar Nemzeti Tanács, okafogyottá válik az általa vezetett Ideiglenes Magyar Nemzeti Tanács, ezért a szervezet megszűnik létezni.