Hivatalos dokumentumok bizonyítják, hogy George W. Bush amerikai elnököt jóelőre bizalmasan tájékoztatták 1990-ben a Harken Energy texasi olajvállalat pénzügyi gondjairól, néhány hónappal azelőtt, hogy Bush eladta Harken-részvényeit – írta vasárnap a Washington Post.

Az elmúlt hetekben a civil szervezetek és az újságok újra meg újra fölvetik az Egyesült Államokban: a jelenlegi elnök annak idején bennfentes kereskedelem útján került el egy nagy veszteséget. Körülbelül egy héttel azután, hogy eladta részvényeit, a papírok mélybe zuhantak a tőzsdén, mert kiderült, hogy a Harken vesztesége sokkal nagyobb volt az addig ismertnél. Bush a Harken Energy igazgatótanácsának tagja volt, szavazati jog nélkül. Az amerikai tőzsdefelügyelet 1991-ben megvizsgálta Bush és mások részvényeladását, és nem találta vétkesnek a jelenlegi elnököt. A Washington Post szerint a most napvilágra került dokumentumokból kiderül, hogy Bush, négy hónappal részvényeinek eladása előtt, más igazgatótanácsi tagokkal együtt bizalmas tájékoztatást kapott a cég vezetésétől arról, hogy a Harken Energy súlyos pénzzavarba került.

Az elnök és az alelnök – Dick Cheney – régi magángazdasági pénzügyei iránt azóta érdeklődik a sajtó, hogy a vállalati számviteli csalások és szépítgetések közelmúltbeli botrányai miatt megrendült a befektetők bizalma, és a New York-i tőzsde zuhan. Számos elemző úgy véli, hogy a bizalmi válság okozta tőzsdelejtőn lecsúszhat az egész amerikai gazdaság is, mert a tőkepiaci veszteségek a fogyasztás visszafogására késztetik az érintett amerikaiak millióit, a gyengülő árfolyamú cégek pedig nehezebben jutnak külső forráshoz, hiába vannak több évtizedes mélyponton a kamatok. Bush elnök a hétvégi rádiónyilatkozatában felszólította a kongresszust: törvénnyel növelje a vállalati csalások büntetéseit és erősítse a könyvvizsgáló szakma ellenőrzését, mert erre van szükség az amerikai üzleti élet integritásának újjáteremtéséhez.