Hétfő estig meg kell semmisíteni az országgyűlési választások szavazólapjait. A Nógrád megyei Alsótold községben semmisítették meg először a lapokat, itt már vasárnap végeztek a munkával. A szavazóköri jegyzőkönyveket levéltárba viszik.

A szavazatok megsemmisítéséről a települések és a kerületek jegyzőinek kell gondoskodniuk, megsemmisítő bizottságok létrehozásával – mondta el a Népszabadságnak Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője. A bizottságoknak a teljesítésről szóló jegyzőkönyveket július 22-én hétfőn kell eljuttatniuk a választási irodához. Többféleképpen is megsemmisíthetik a szavazólapokat a bizottságok jelenlétében: összetépve, elégetve vagy iratmegsemmisítővel. A szavazatok megsemmisítése elméletileg már elkezdődött a hétvégén. Több tízmillió lapról van szó, amelyeket szigorú felügyelet mellett helyben semmisítenek meg.

A szavazóköri jegyzőkönyveket nem semmisítik meg, csak a szavazólapokat. A teljesítésről szóló dokumentumokat eljuttatják az Országos Választási Irodához, és ezzel együtt el kell vinni a levéltárba a szavazóköri jegyzőkönyveket. A megsemmisítésre szakértők szerint azért van szükség, mert utólag könnyen vissza lehet élni a szavazólapokkal. Például egy érvényes szavazólapból nagyon egyszerűen lehet érvénytelent csinálni, mondjuk egy másik rubrikába tett kereszttel, amelyet számláláskor a bizottság jelenlétében nehéz elkövetni, de hónapokkal később, nem megfelelően őrzött lapok esetében már nem annyira.

A szavazatok megsemmisítése vagy megőrzése komoly politikai viták tárgya az április választások óta. A Fidesz több vezetője is szükségesnek nevezte a szavazatok újraszámlálását. A párt képviselői javasolták, hogy ne semmisítsék meg a voksokat. Az MSZP és az SZDSZ szerint a Fidesz szándékosan játszik rá arra a hitre, hogy csalással nyerték meg a választásokat, miközben azt még a Fidesz vezette kormány szervezte és bonyolította le, valamint később a parlamentben meg is szavazta, hogy elfogadja az eredményt. A köztársasági elnök és az Országos Választási Bizottság sem kérdőjelezte meg a választásokat.