A bűnmegelőzési törvény, amely az egész rendszer koncepcióját tartalmazza normaszövegként, a jövő év első, vagy második hónapjában jelenhet meg – közölte Bárándy Péter szerdán az Igazságügyi Minisztérium (IM) és a Belügyminisztérium (BM) közös sajtótájékoztatóján a fővárosban.

Az igazságügy-miniszter konkrétumok között szólt arról is, hogy a hatékonyabb büntetőpolitika megvalósítása érdekében még az idén végre kell hajtani a pártfogói rendszer reformját, illetve a bűnmegelőzési törvény hatályba lépését követően meg kell alkotni az áldozatvédelemmel kapcsolatos jogszabályokat is. Bárándy Péter megemlítette, hogy a jogalkotási folyamat, amely a kormány újabb száznapos programjának egyik lépése, az igazságügyi, míg a gyakorlati végrehajtása, például a rendőri szervek és az önkormányzatok összehangolása a belügyi tárca feladatkörébe tartozik majd. A miniszter egy kérdés kapcsán úgy fogalmazott, hogy jogalkotási eszközökkel azokat a határvonalakat akarják markánsan kijelölni, ami a díler és a fogyasztó között van, és szó sincs egyes úgynevezett lágydrogok legalizálásáról. Lamperth Mónika belügyminiszter arról számolt be, hogy a bűnmegelőzés terén a tárca feladata a különböző minisztériumok közötti koordináció lesz. Szólt arról is, hogy szeretnék szélesebb alapokon folytatni az együttműködést a civil szervezetekkel, egyházakkal és önkormányzatokkal. Bejelentette azt is, hogy egy bűnmegelőzési alap létrehozását tervezik, amely a jövő évi költségvetésben már tízmilliárdos összeggel szerepelne.

Lamperth Mónika hozzátette, hogy az alapból az önkormányzatok bűnmegelőzési programok megvalósítása érdekében pályázhatnának. A belügyminiszter tartalmasabb együttműködési megállapodás létrehozását kezdeményezi a polgárőrséggel is, mivel ennek a szervezetnek jelentős és fontos szerepe van a bűnmegelőzésben. – A kormány által elhatározott program, amelyben az IM és a BM együttműködik hosszú távú és összehangolt munkát igényel – hangsúlyozta a miniszter, aki szerint ez egy olyan preventív stratégia, amelyet befektetésként kell kezelni. A tárca vezetője rámutatott: a felderítéses bűnüldözés mellett nagyon fontos a látható rendőri jelenlét. Lamperth Mónika a rendőrség móri üggyel kapcsolatos bejelentését nem kívánta minősíteni, mint mondta, személy szerint a társadalommal együtt nagyon várja, hogy a tettesek az igazságszolgáltatás elé kerüljenek. Egy kérdés kapcsán elmondta, hogy kedden győri sajtótájékoztatóján már válaszolt Balogh László MDF-es honatya, a Medgyessy-bizottság elnökének azon vádjaira, hogy hátráltatja a testület munkáját. Közölte, hogy a bizottság elnöke olyan kérdéseket tett fel, amelyek nem a belügyi vezető hatáskörébe tartoznak, vagy pontatlanok voltak, így azokat továbbította az illetékeseknek.

Gönczöl Katalin, az IM miniszteri biztosa szerint mindent meg kell tenni a “bűnalkalmak” számának csökkentése érdekében, így például, ha egy sötét utcát kivilágítanak, az már jelentős javulást hozhat a bűncselekmények számában az adott körzetben. Megemlítette, hogy a bűnmegelőzés állami feladatai közé tartozik a jogszabályi keretek megteremtése, az anyagi alapok biztosítása, illetve a szaktudás eljuttatása a megfelelő helyekre. Hegedűs András, a BM helyettes államtitkára a bűnügyi statisztika átfogó reformjáról beszélt a sajtótájékoztatón. Ennek kapcsán szólt arról, hogy megteremtik a hiteles adatszolgáltatás feltételeit, megszüntetik a rendészeti szerveknél alkalmazott igazságtalan és teljesítményrontó statisztikai szemléletet. Hozzátette, hogy az egységes rendőrségi és ügyészségi statisztikai adatszolgáltatás mellett bevezetik a szubjektív biztonság mérésére alkalmas folyamatos közvélemény-kutatást. A helyettes államtitkár megfogalmazása szerint a rendőri szervek vezetőit érdekeltté kell tenni abban, hogy a bűnmegelőzésre ugyanolyan hangsúlyt fektessenek, mint a bűnüldözésre.