A francia szenátus törvényelőkészítő bizottsága kizárta az elnökválasztást követő közkegyelem kedvezményezettjeinek köréből a harci ebek és a különösen veszélyesnek minősülő kutyák – mint például a pitbull – tartásáért börtönbüntetésre ítélt személyeket.

Ugyancsak kizárták az amnesztia köréből azokat, akik nem ilyen kutyát tartottak, de az állatot emberek elleni támadásra idomították, s e cselekményért lettek elítélve. “A veszélyes kutyák túl sok súlyos balesetet okoztak ahhoz, hogy a törvényhozás eltekinthessen az ebtartásra vonatkozó jogszabályok megsértése miatt kiszabott büntetéstől” – állapítja meg a döntés indoklása.

Franciaországban az előző parlamenti időszakban törvényt hoztak arról, hogy tilos pitbullokat és néhány további veszedelmes fajtát tenyészteni, árusítani és vásárolni, külföldről az országba behozni. A már meglévő pitbullokat e törvény szerint a gazdának ivartalaníttatnia kell, nyilvántartásba vétetni a helyi önkormányzatnál és biztonságosan zárt helyen tartani. Bűncselekménynek minősül az ilyen kutyák adásvétele, sőt a bejelentés elmulasztása is.

A törvényi szigor ellenére elő-előfordulnak pibulltámadások újabb esetei. Legutóbb július elején a Párizshoz közeli Evry városkában ejtett súlyos sebeket egy hatéves kisfiú arcán egy pitbull, amely egy közeli családi ház udvaráról szabadult ki. A kutya nem volt bejelentve, és nem volt ivartalanítva. A kutyát elaltatták, gazdáját őrizetbe vették. A gyerek nincs életveszélyben, de plasztikai műtétekre szorul.