Két 27 éves magyar állampolgárt gyanúsít a rendőrség a móri bankrablás elkövetésével. A feltételezett tetteseket hétfőn fogta el a rendőrség speciális szolgálata. Az egyik gyanúsítottban több tanú felismerte azt a férfit, aki állítólag bankfiók ajtajában állt a rabláskor. Az ügyészség a rendőrök javaslatára kezdeményezte a két férfi előzetes letartóztatásba vételét.

Hétfőn a kommandósok két férfit fogtak el, egyiküket a fővárosban, egy másikat pedig vidéken. Szerdán kiderült: mindkettőt a móri bankrablás elkövetésével gyanúsítják. A két gyanúsított – K. Ede és H. László – 27 éves, budapesti. A rablás szemtanúi közül többen felismerték K. Edét, aki a bankfiók ajtajában állt a rabláskor. Az egyik őrizetbe vett korábban feltehetően szolgált a francia idegenlégióban is – ezt Garamvölgyi László ORFK-szóvivő nem cáfolta. A Blikk úgy tudja, hogy a volt légiós tavaly nyáron tért haza, és beállt a zálogházi rablásokkal is gyanúsított bandába. A két férfit a rendőrség gyanúsítottként hallgatta ki, ők azonban nem tettek vallomást.

Garamvölgyi László elmondta az [origo]-nak, hogy a nyomozás során a rendőrségnek sikerült olyan tanúkat felkutatni, akik információkkal rendelkeztek a rablás körülményeivel kapcsolatban. A nyomozók így jutottak a két budapesti fiatalember nyomára, akiket hétfőn a Készenléti Rendőrség Terrorelhárító Szolgálata és a Bűnügyi Főigazgatóság Bevetési Osztálya vett őrizetbe. A vizsgálatok továbbra is folynak az ügyben, a szakértők összehasonlítják a két férfi DNS-mintáit a bűntett helyszínén talált mintákkal, ennek eredményének időpontjáról a szóvivő még nem tudott tájékoztatást adni. A Fővárosi Főgyészség a rendőrség előterjesztésére kezdeményezte a két őrizetbe vett férfi előzetes letartóztatásba helyezését, erről szerda délután dönt a Fővárosi Bíróság.

Németh Lajos az ORFK szóvivő-helyettese korábban cáfolta, hogy a móri bankrablás kapcsán vették volna őrizetbe a két férfit, azonban hozzátette, hogy minden fajsúlyosabb bűnöző elfogása esetén megvizsgálják, összefüggésbe hozhatók-e a móri vérengzéssel. Móron május 9-én ismeretlen fegyveresek hat embert agyonlőttek az Erste Bank fiókjában, két súlyos sérült pedig később a kórházban veszítette életét. A rablók 7,5 millió forintot zsákmányoltak.