A Czeizel Endre és társai ellen folyamatban lévő büntetőperben várhatóan szerdán hirdetnek ítéletet elsőfokon. Az orvos-genetikus és társai, valamint örökbeadó szülők ellen azért indult per a Fővárosi Bíróságon, mert az ügyészség szerint 1994. és 1996. között pénzért adtak örökbe csecsemőket külföldre.

A vád szerint Czeizel Endre genetikus közreműködött egy magyarországi és több, Gáti Marianna amerikai állampolgár által irányított külföldi, jogellenes, pénzért történő örökbeadásban. Czeizel Endre az eljárás során és az utolsó szó jogán is tagadta bűnösségét, ügyvédje pedig azt mondta a perbeszédben: a professzor nem illegális, anyagi haszonszerzést célzó örökbefogadások miatt működött együtt Gáti Mariannával, hanem csak azért, hogy ha egy örökbefogadásra Magyarországon már nincs lehetőség, külföldön létrejöhessen.

Bűncselekmény, illetve bizonyítottság hiányában kérte az emberkereskedelem minősített esetével bűnsegédként megvádolt orvos-genetikus felmentését. Az ügyvéd szerint Czeizel felelőssége legfeljebb annyiban állapítható meg, hogy nem ellenőrizte kellőképpen a külföldi örökbefogadások ügymenetét. Gáti Mariannával álltak kapcsolatban a per további vádlottjai: édesanyja, Rózsa Béláné, és Czeizel Endre tudományos titkára, Merhala Zoltán, akik az ügyészség szerint anyagi haszonszerzés céljából bűnsegédi magatartással segítették elő a jogellenes örökbeadásokat. Az ügyész a per minden vádlottjának felfüggesztett szabadságvesztést kért.

Egyetlen Magyarországon történt örökbefogadás kapcsán családi állás megváltoztatásával vádolja az ügyész Körmendy-Ékes Judit ügyvédet, aki jelenleg az ORTT elnöke. Az ügyész szerint a bűnsegédlettel vádolt Körmendy-Ékes közreműködésével lebonyolított örökbefogadásnál 800 ezer forintot fizettek a gyermekért a szülőknek. Körmendy-Ékes az utolsó szó jogán kijelentette: semmit nem bánt meg, hiszen nem sértette senki érdekét. Azt mondta: “senki nem tagadta, hogy így próbáltak segíteni nehéz anyagi helyzetben lévő családoknak, de az az ügyészi felvetés, hogy erről tételes elszámolást kellett volna vezetni, embertelen”.