Az ORTT legközelebbi ülésén szavaz elnökének felfüggesztéséről – mondta Ladvánszky György, az ORTT MSZP által delegált tagja. A fideszes elnököt ugyanis felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték elsőfokon, és ha ez jogerőssé válna, akkor kizárással szűnne meg tisztsége. Az ORTT elnöke nem mond le tisztségéről.

Körmendy-Ékes Juditnak le kellene mondania – mondta Ladvánszky György az [origo ]-nak , aki hozzátette: amennyiben nem teszi meg, akkor kezdeményezésére a legközelebbi ülésen, augusztus 27-én szavaz a testület a felfüggesztéséről. Az elnököt a médiatörvény szerint kétharmados többséggel lehet csak felfüggeszteni, amennyiben büntetőeljárás indul ellene. Az eljárás kezdetén is volt erről szavazás, azonban akkor nem volt meg a felfüggesztéshez szükséges minősített többség.

Az Országos Rádió és Televízió Testület megbízást kapott, hogy vegyen részt a fiatalkorúak védelméről szóló törvény kidolgozásában, és közben a vezetőjét örökbefogadási ügyletben találják bűnösnek elsőfokon – hoz példát Ladvánszky arra, hogy az ORTT elnökének milyen erkölcsi kérdésekkel kellene szembenéznie. Az ORTT-nek a fideszes elnöke mellett egy fideszes, egy MDF-es, egy SZDSZ-es és egy MSZP-s tagja van. Az őszi önkormányzati választások miatt remélhetőleg a jobboldali pártok is támogatják az elnök felfüggesztését – fejezte ki reményét Ladvánszky György.

Amennyiben Körmendy-Ékes Judit felfüggesztett szabadságvesztése jogerőre emelkedik, akkor végkielégítés nélkül kizárják az ORTT-ből. Az ORTT elnökét ugyanis a bíróság három hónapos felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta, mert bizonyítottnak találta, hogy olyan örökbeadási procedúrához adta ügyvédként a nevét, ahol tudta, hogy anyagi ellenszolgáltatás is szóba került. Körmendy-Ékes ügyvédje felmentésért, az ügyész pedig pénzbüntetés kiszabásáért fellebbezett.

“A bíróság szerdai döntésével egy olyan enyhe ítéletet rótt ki rám, amely a laikus számára is egyértelművé teszi, hogy semmiféle komoly vétséget nem követtem el” – írja Körmendy-Ékes Judit közleményében, amely megállapítja: Ladvánszky György kezdeményezésének nincs semmilyen törvényes alapja nincs addig, amíg jogerős bírósági ítélet születik, ezért csak politikai hangulatkeltésként értelmezhető. Körmendy-Ékes szerint Ladvánszky az ő székére pályázik, ezért akarja lemondatni. Az ORTT elnöke újból megerősítette, hogy nem fog lemondani.