A 61 éves James Traficant 18 éve képviselő. Hatalommal való visszaéléssel, vesztegetéssel és adócsalással vádolja az ügyészség. A kongresszus 213 éves történetében ez az ötödik ilyen eset.

Az ügy szavazásakor 420 képviselőtársa szavazott kizárása mellett és csupán 1 szavazat támogatta James Traficant további kongresszusi munkáját. A 61 éves politikust 10 rendbeli vesztegetéssel, zsarolással és hatalommal való visszaéléssel vádolja az ügyészség. A vád mihamarabb szeretné őrizetbe venni és 7 év fogház-büntetést kiszabatni rá. Traficant 18 éve volt a kongresszus tagja. Ezalatt neve jól ismertté vált szerte az Egyesült Államokban támadó, botrányos és olykor-olykor szórakoztató stílusáról, ahogy a két általa leggyakrabban kárhoztatott intézményt, a Szövetségi Nyomozóhivatalt és az Adóhivatalt bírálta.

45 perces védőbeszédét saját maga tartotta a kongresszusban, ahol az általában zajos teremben mély csend honolt. “Szavazóim megválasztottak engem és nem hiszem, hogy önöknek joga volna ahhoz, hogy szavazóimat megfosszák képviselőjüktől.” – érvelt Trafficant. Hozzátette: “Szavazzanak lelkiismeretük szerint, ne személyes alapon. Remélem visszajöhetek.” Trafficant azt is aláhúzta, hogy nincs tárgyi bizonyíték ellene. Véleménye szerint politikai bosszúhadjárat eredménye az, ami vele történt.

Ám a kongresszus etikai bizottságának tagjai hangsúlyozták, hogy a demokrata képviselő sokszorosan visszaélt a ráruházott hatalommal és előjogokkal. Howard Berman kaliforniai demokrata képviselő szerint Traficantet nem csak a visszaélések miatt, de magaviselete miatt is ki kell zárni a kongresszusból. Õ az Egyesült Államok történetében az ötödik honatya, akit kizártak a kongresszusból. Utoljára 1980-ban Michael Myers demokrata képviselőt zárták ki, mert csúszópénzt fogadott el arab sejkeknek öltözött FBI ügynököktől. Azelőtt csupán az amerikai polgárháború (1860-1865) idején zártak ki három kongresszusi tagot árulásért.