Az eljárás időigényes és a szélsőjobboldali csoportnak joga van védekezni ellene

A francia belügyminisztérium megkezdte az eljárást annak a szélsőjobboldali csoportnak a betiltására, amelynek vélhetően tagja az államfő elleni július 14-i merényletkísérlet végrehajtója.

Maxime Brunerie a nemzeti ünnepen lezajlott katonai parádé alatt le akarta lőni Jacques Chirac elnököt, ebben azonban a mellette állók megakadályozták. Letartóztatták őt, majd viselkedése alapján pszichiátriai intézetbe utalták. Brunerie-t az Union Radicale (Radikális Szövetség – UR) nevű szélsőjobboldali csoportosulás tagjaként ismerik.

A szervezet betiltását a törvények szerint a minisztertanácsnak kell elfogadnia, s ezt követheti a csoport fellépése saját védelmében. A Journal du Dimanche című lap szerint az UR betiltása hétfőre várható, belügyminisztériumi tájékoztatás szerint azonban az eljárás ennél időigényesebb.

Az UR az AFP tudósítása szerint 1998-ban jött létre, akkor, amikor a Jean-Marie Le Pen vezette Nemzeti Frontból (FN) Bruno Mégret, az addigi második ember vezetésével kivált az MNR (Republikánus Nemzeti Mozgalom). A csoportosulás a szélsőjobboldal ultráit tömöríti, egyesítve számos korábbi kisebb szervezet embereit. A mozgalom, amely nem politikai pártként működik, de nem is bejelentett egyesület, internetes és egyéb kiadványok köré csoportosul, s egyik alapítója, Guillaume Luyt szerint mintegy kétezer embert mozgósít. Õk maguk tagadják, hogy félkatonai vagy terrorista szervezetet alkotnának, de a hatóságok mindenesetre számontartják róluk, hogy mindenütt jelen vannak, ahol egy erőszakos akció a szélsőjobb számlájára írandó s azt is, hogy kimondottan kommandószerű a felvonulásuk a Nemzeti Front hagyományos május 1-jei tüntetésein. Az UR szerint egyébként Brunerie nem tagja a szervezetnek, mindössze >>társutas<<.