Oroszországban leállította tevékenységét szerdán a Soros-alapítvány, miután az általa működtetett Nyitott Társadalom Intézet székháza körüli jogi vita a végletekig elfajult. A bérbeadó Nobel Technologies cég szerdára már mintegy húsz fegyveres biztonsági őrt állított a parkolóba vezető, hétfő éjjel lelakatolt kapuhoz, és szerdára lezárta a látogatók fogadására szolgáló bejáratot is.

Az intézet székházába jelenleg csak a tűzlépcsőn keresztül lehet bejutni. Az így kialakult helyzet miatt Jekatyerina Genyijeva, a Nyitott Társadalom Intézet vezetője úgy döntött, hogy az intézet nem fogad látogatókat szerdától. Normális körülmények között az intézetben naponta mintegy ezer látogató – köztük a partnerszervezetek képviselői, polgármesterek, kormányzók, oktatási intézmények vezetői – fordul meg. Bár a Soros-alapítvány munkatársai szerdán a tűzlépcsőn keresztül bejutottak irodáikba, látogatókat nem fogadhatnak.

A moszkvai döntőbíróság hétfőn a Nyitott Társadalom javára döntött a székház bérleti szerződésének ügyében, azaz törvényesnek ítélte az intézet által benyújtott tízéves bérleti szerződést. Az alperes bérbeadó cég képviselői még aznap éjjel fegyveresek kíséretében erőszakkal behatoltak a székházba. Az intézet kedden a kerületi ügyészséghez és rendőrséghez fordult, huliganizmussal és vandalizmussal vádolva a Nobel Technologies céget.

A bíróság szerdán a bérbeadó ellenkeresetét tekinti át. A Nobel Technologies a birtokában lévő bérleti szerződés alapján azt állítja, hogy az intézetnek már tavaly augusztusban ki kellett volna ürítenie az Ozerevszkaja rakpart 8. alatt álló épületet. A Soros-alapítvány viszont kitart amellett, hogy a Nobel Technologies meghamisította a szerződést. Kantyemir Karamzinnal, a Nobel Technologies igazgatója törvényesnek tekinti az eddig tett lépéseit, és közölte, hogy a fegyveres őrség nem hagyja el a helyét.