Egy műtét közbeni vérátömlesztéskor hepatitis C vírussal fertőzött férfinak több mint nyolc és fél millió forint kártérítést fizetett a magyar állam, eleget téve a bíróság ítéletének – közölte Horváth Béla, a pernyertes beteg ügyvédje.

Elmondta: ügyfele egy 1993-as műtéti beavatkozáskor fertőződött meg, és emiatt indított az állammal szemben kártérítési pert, amelyet a Fővárosi Bíróságon (FB) június 5-én jogerősen megnyert. Az ügyvéd tájékoztatása szerint az FB nem vagyoni kártérítésként 3 millió forintnak és kamatainak, valamint havi 15 ezer forint járadék megfizetésére kötelezte a magyar államot.

Hozzátette: a kifizetett több mint nyolc millió forint tartalmazza a megítélt 3 millió forintos kártérítést, annak 1993 májusától évi 20 százalékkal számolt kamatait, valamint a perköltséget. Megjegyezte: a havi 15 ezer forint járadékot már a januári, azonos tartalmú első fokú ítélet meghozatala óta kézbesítik ügyfelének.

Horváth Béla elmondta: a magyar állammal szemben az utóbbi két évben mintegy 300-an indítottak pert amiatt, hogy a műtét közben kapott fertőzött vértől májkárosodást szenvedtek. Az ügyvéd tudomása szerint a műtét közbeni hepatitis fertőzés miatt indított perek sorában a bíróság a most kártérített ügyfél esetében hozott elsőként jogerős ítéletet.