Franciaországban egyre több, női betegeit szexuálisan kihasználó doktor kerül az igazságszolgáltatás látókörébe. A rendelőkben elkövetett nemi erőszakot korábban igyekeztek eltussolni. Ám a pedofil, illetve vérfertőzési ügyekhez hasonlatosan, a közvélemény a megdöbbentő esetek feltárását követeli – írja a Népszabadság.

A rendőrségen és a vizsgálóbírói karban egyre több a nő, akik férfikollégáiknál sokkal nagyobb megértéssel, empátiával viszonyulnak a betegek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények iránt – derül ki a párizsi Le Figaro összeállításából.

A legnagyobb visszhangot egy párizsi szexológus, Gilbert Tordjemann ügyei váltották ki. Az elismert szakember ellen hét nőbetege tett feljelentést, azt állítva, hogy az időközben felfüggesztett orvos – kihasználva a páciensek hipnózisos állapotát – szexuális aktust folytatott velük. Két áldozat a történések idején kiskorú volt. A büntetőeljárás alá vont Tordjemann szerint lejáratási kampány áldozata.

A Tordjemann-botrány nyomán az orvosi kamarához egyre több bejelentés érkezik. A szakmai szervezet hivatalosan az elmúlt évekből negyven hasonlatos esetet tart nyilván. Jean Langlois professzor, kamarai elnök szerint minden bejelentést alaposan kivizsgálnak, ugyanakkor nehéz szabályokat alkotni arra, hogy miként folyjék az orvosi vizsgálat, amely értelemszerűen magával vonzza a betegek levetkőzését. Langlois úgy vélte: a legnagyobb biztonságot az jelenti, ha nőgyógyászati rendeléseken harmadik személy asszisztál.

Az áldozatok védelmére alakult civil szervezetnél azt hangsúlyozzák: a szexuális kapcsolatra kényszerített páciensek többsége olyan labilis idegrendszerű személy, aki a pszichoterápiai kezelés nyomán lelki függőségbe kerül az orvossal szemben. Vagyis a szexuális kiszolgáltatottság ellenére visszajár a kezelésekre, amely az orvosnak lehetőséget ad arra, hogy az illető beleegyező magatartására hivatkozzék.