Perelhetik a brit kormányt az egykori nepáli brit gurkák, erről döntött kedden egy londoni bíróság. Az állítólag diszkriminált katonák jogi képviselője Tony Blair brit miniszterelnök felesége, Cherie Booth lesz.

A nepáli gurkák azt állítják, hogy szolgálati idejük alatt és után legalább húsz különféle módon diszkriminálták őket. Ezért a nepáli katonák ügyvédje, Cherie Booth egy kétmillió fontos kártérítési követelést nyújtott be a Védelmi Minisztériumhoz még májusban – adta hírül a BBC. A londoni bíróság a felperes érveinek tanulmányozása után kedden úgy döntött, hogy az eset tárgyalható, és felszólította a minisztériumot, hogy legkésőbb szeptember 9-ig gyűjtse össze saját érveit. A gurkákat képviselő ügyvédi iroda karácsony előtt várja a végső döntést.

Gurkának az egykori brit gyarmat, Nepál katonáit nevezik. A gurkák India, Nepál és az Egyesült Királyság által kötött 1947-es háromoldalú szerződés alapján az indiai hadsereghez kerültek. A nepáli katonák már 1815 óta harcolnak a brit hadsereg kötelékében, és részt vettek a Falkland-szigeteki bevetéseken, az Öböl-háborúban, de harcoltak Boszniában, Koszovóban, Sierra Leonéban és Afganisztánban is. Az elmúlt mintegy 200 éveben a körülbelül 60 ezer gurka vesztette életét különböző harcokban a britek oldalán.

A katonák azt kifogásolják, hogy egy 1947-es egyezmény értelmében a nepáliak az indiai hadsereghez tartoznak, így az ottani fizetésük és emiatt nyugdíjuk is alacsonyabb, mint brit társaiknak. A gurkák azt állítják, hogy mintegy 30 ezer egykori nepáli katonának vagy túl alacsony a nyugdíja, vagy meg sem kapja azt. Továbbá az özvegyek sem kapják meg a briteknél szokásos kompenzációt az elvesztett családtag után. A gurkák szerint az alacsonyabb fizetés mellett ők kevesebb eltávozást kaphattak, más szabályok vonatkoztak ruházkodásukra, valamint vallásgyakorlásukra is. A Védelmi Minisztérium azonban azt állítja, hogy mindig is jól bántak a gurkákkal, megbecsülték szolgálatukat, és annak megfelelően fizették őket.

Az emberi jogi esetekre specializálódott Cherie Boothnak nem ez lesz az első esete, amikor az alperes a férje vezette brit kormány. Két évvel ezelőtt egy olyan keresetet nyújtott be a kormány ellen, amelyben azt követelte, hogy az állam magasabb összegű gyermektámogatást adjon a kisgyermekes családoknak. Ez az ügy hamarosan az Európai Bíróság elé kerül.