Hírzárlatot rendelt el tegnap a büntetés-végrehajtási intézet országos parancsnoksága a sopronkőhidai börtönben elhunyt asztmás betegségben szenvedő Zámó Zsolt ügyében. Államigazgatási eljárás keretében vizsgálják, szakszerűen járt-e el az ápolónő, amikor kalciuminjekciót adott a fuldoklónak.

Asztmásoknál az első patikában sürgősségi alapon bármelyik receptköteles készítményből recept nélkül is adnak, hogy a beteg meg ne fulladjon – tudta meg a Magyar Hírlap. Államigazgatási eljárás keretében vizsgálják, hogy Zámbó Zsolt 27 éves elítélt vasárnap hajnalban hogyan fulladhatott meg az asztmás rohama után. A boncolási eredményt mára várja a rendőrség, de hírzárlat miatt a sopronkőhidai börtön parancsnokától, Pantalai Zoltántól csak szűkszavú felvilágosítást kaptunk. Az elítélt fulladását a börtön ápolónője egy kalciuminjekcióval csillapította, a fiatalember ezután mégis megfulladt.

Kalciuminjekciót csak allergiás fulladásra kapnak a betegek, de asztmánál nem használják – magyarázta a Országos Korányi Tébécé- és Pulmonológiai Intézet tüdőgyógyász főorvosa. Dr. Mühllbacher Szilvia elmondta, az elítélt betegségét a börtönorvosnak ismernie kellett, ezért egy esetleges rohamra a börtönnek is fel kellett készülnie megfelelő készítményekkel. Fulladáskor a betegnek először úgynevezett hörgőtágító spray-t adnak szájon át, ha nem hat, akkor vénásan vagy bőr alá kell injekciózni – mondta a tüdőgyógyász főorvosnő. A rohamosoknál általában Diaphilin-készítményt vagy szteroidot: Solumedrolt, vagy végső esetben Thonogént használnak. A sopronkőhidai börtönnek is van tüdőgyógyászati osztálya, ahol a súlyos, hasonló betegségben szenvedőket kezelik, hogy miért nem került oda az elítélt, arra senki sem adott egyértelmű választ. A lap információi szerint a zsúfoltság miatt rakták össze a rabokat a szűk zárkákba.