A választás rendjének megsértése alapos gyanúja miatt nyomozást rendelt el a rendőrség a nyírségi 5-ös számú országgyűlési választókerület székhelytelepülésén, Baktalórántházán. A nyomozás elrendelése a helyi NyíltTÉR című közéleti hetilap legutóbbi számában megjelent cikk alapján rendelték el.

A cikk szerint az országgyűlési választások második fordulója előtt néhány nappal kétezer forintot ajánlottak azoknak a választóknak, akik a Fidesz-MDF jelöltjére, Papcsák Ferencre adják szavazataikat. Az újság hangfelvétellel tudja bizonyítani állításait. A rendőrség előbb feljelentés-kiegészítést rendelt el az ügyben, amelynek során meghallgatták azokat a személyeket, akik az újságcikkben is szerepeltek, s miután az adatok alapossá tették a gyanút, rendelték el a nyomozást – mondta el Kovács Sándor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója. A bűnügyi igazgató hangsúlyozta: a választás rendjét sértő bűncselekmény gyanújában jelenleg ismeretlen tettes ellen folytatják a nyomozást.

Nagy Miklós, a NyíltTÉR főszerkesztője, a választási csalásra utaló újságcikk szerzője elmondta: olyan információhoz jutott, hogy a választás második fordulója előtt pénzt kínáltak Baktalórántházán egyes szavazóknak azért, ha az egyik országgyűlési képviselőjelöltre voksolnak. Birtokába került az a felvétel is – közölte az újságíró -, amelyen, bár a kazetta hangminősége nem a legjobb, de tisztán hallható, hogy kétezer forintot ajánlanak annak, aki arra a bizonyos jelöltre szavaz. A közölt cikkben – emelte ki a főszerkesztő – megszólaltatott számos érintettet, akik közül többen elismerték a voksvásárlás megtörténtét. A rendőrségi vezető szerint a vizsgálat során meghallgatták azt a titokban készült hangfelvételt, amely bizonyítékként szolgálhat a bűncselekmény elkövetésére. A hangszalag eredetiségét jelenleg szakértő vizsgálja.

Nagy Miklós nem kívánta név szerint említeni azt a jelöltet, akinek állítólag a szavazatokat vásárolták. A rendőrségi nyomozást kiváltó cikkben viszont olvasható: a pénzt azért ígérték a szavazóknak, ha a Fidesz-MDF jelöltjére voksolnak. A két párt közös jelöltje – Papcsák Ferenc – megnyerte a választást a baktalórántházi szavazókerületben. Papcsák 17100, míg ellenfele, Gazda László (MSZP) 13748 érvényes szavazatot kapott.