Mécs Imre, a rendszerváltás utáni kormánytagok állambiztonsági múltját vizsgáló bizottság elnöke már a jövő héten találkozna négy volt érintett miniszterrel. Mécs az RTL Klub híradójának azt mondta, hogy az érintett politikusok kezdeményezték a megbeszélést vele.

A vizsgálóbizottság SZDSZ-es elnöke a testület megalakulása után valamennyi volt és jelenlegi kormánytagnak írt levelet. Mécs Imre ebben azt kérte tőlük, hogy ha bármi közlendőjük lenne az állambiztonsági múltat vizsgáló bizottságnak, jelentkezzenek nála. A bizottság azóta végigjárta azokat a helyeket, ahol az egykori III-as főcsoportfőnökség iratait őrzik, az érintettek ezután, az elmúlt héten keresték meg a bizottság elnökét. Mécs Imre híradónknak azt mondta: velük a jövő héten akar találkozni.

“Szigorúan négyszemközt, és diszkréten, mert pontosan látják, hogy milyen óriási reflektorfényben működünk, és ezt szeretnék elkerülni” – mondta Mécs.

Információk szerint már több kormányban találtak olyan politikust, aki a rendszerváltás előtt kapcsolatban állt az állambiztonságiakkal. A kormánypárti politikusok szerint legtöbben Orbán Viktor kabinetjében dolgoztak. A Fidesz és az MDF képviselői a héten jelentették be, hogy felfüggesztik bizottsági munkájukat, az adatvédelmi biztos ajánlása alapján törvénysértőnek tartják a testület működését.