Tömeges ujjlenyomatvételbe kezdett az ausztrál rendőrség hétfőn Norfolk szigetén, hogy elfogják azt a gyilkost, aki 150 év óta először követett el ilyen súlyos bűntényt a Bounty lázadói leszármazottainak közösségében.

A gyilkosság még márciusban történt, amikor egy ismeretlen megkéselte a 29 éves ausztrál Janelle Pattont. Holttestét egy műanyag zsákban egy vízesés mellett rejtették el. A rendőrség abban reménykedik, hogy az önkéntes ujjlenyomatvétel hatására sikerült megtalálni a tettest. Az eset ugyanis egyik pillanatról a másikra félelemmel és gyanakvással töltötte el a helyieket, akik eddig nem zárták be házaik kapuját, sőt, gépkocsijaikban hagyhatták a slusszkulcsokat is. A nők biztonságban érezhették magukat akkor is, ha egyedül jártak-keltek a szigeten. A hatóságok most nemcsak a sziget lakóit ellenőrzik, hanem azt a 680 turistát is, akik a gyilkosság pillanatában Norfolkon tartózkodott.

A Bountyn, a brit királyi flotta hajóján, 1788-ban tört ki a lázadás William Bligh kapitány ellen, a legenda szerint a parancsnok kegyetlenkedései miatt, más források szerint azért, mert Bligh nem engedte, hogy a legénység magával vigyen tahiti lányokat a hajóra a mesés szigeten töltött napok után. A kapitányt 16 hozzá hű emberekkel egy csónakba tették Tonga szigete körül, majd a lázadók, Fletcher Christian első tiszt vezérletével – és immár a “fűszoknyás lányokkal” együtt – a Csendes-óceáni Pitcairn szigetén telepedtek le. A történetet az elmúlt évtizedekben többször megfilmesítették, Christian szerepét Errol Flynn, Clark Gable és Marlon Brando is alakította. Az utódok egy része 1856-ban hajózott át Norfolkra, amelyet még 1774-ben James Cook kapitány fedezett fel. A sziget egészen 1855-ig Ausztrália egyik legbrutálisabb fegyenctelepe volt. Azóta itt senkit sem öltek meg. Jelenleg a sziget Ausztrália vámszabad területe, lakói pedig a XVIII. századi angol és egy polinéziai nyelv egyedül álló keverékét beszélik – idézi fel a történelmet a Reuters és az AP. A mai lakosok 30 százaléka még a Bounty lázadóinak leszármazottja. Mivel sokan viselik ugyanazt a nevet, egyesek a sziget telefonkönyvében megkülönböztető becenévvel szerepelnek.