Kisebb csata bontakozott ki levelezés útján a PSZÁF és az MFB között, miután Zdeborsky György, a fejlesztési bank nemrég kinevezett elnöke egy napilapnak adott interjúban bírálta a felügyelet munkáját.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnökhelyettese nyílt levélben utasította vissza a Magyar Fejlesztési Bank elnökének kijelentését, amely szerint korábban a felügyelet vizsgálata az MFB-nél csak a felszínen mozgott, és nem derített fel komoly visszásságokat. A Magyar Hírlapban megjelent interjúban Zdeborsky György, az MFB Rt. elnöke arra utalt, hogy a kereskedelmi bankoknál sokkal szigorúbb volt a PSZÁF, mint az állami tulajdonú MFB-nél. A bankvezető szerint utóbbinál a felügyelet munkatársai nem ásták bele magukat eléggé a dokumentumokba. Zdeborsky kijelentette, hogy a fejlesztési banknál mintegy 150 milliárd forint céltartalékképzési hiány van, és a korábbi vezetés 1,3 milliárd forint veszteséget okozott azzal, hogy pénzeszközöket kedvezőtlen feltételekkel “parkoltatott”.

Az MTI-hez pénteken eljuttatott nyílt levélben Sáray Éva, a PSZÁF elnökhelyettese felhívja a figyelmet: az MFB-törvény kimondja, hogy a fejlesztési bank gazdálkodásának célszerűségét és jövedelmezőségét a tulajdonosi jogok gyakorlója vizsgálja. Az MFB-törvény alapján a felügyelet az általa végzett vizsgálat eredményéről készült jelentést a tulajdonosi jogok gyakorlójának küldi meg, aki azt a kézhezvételétől számított 30 napon belül a kormány elé terjeszti. A PSZÁF elnökhelyettese szerint ebből következően a szakosított hitelintézetnél a felügyeletnek nem az az elsődleges feladata, hogy célszerűségi és jövedelmezőségi szempontok alapján vizsgálódjon. Így az sem, hogy egyes üzleti döntéseket e szempontok alapján minősítsen.

Az elnökhelyettes hangsúlyozza, hogy a felügyelet vizsgálati jelentése, amelyet az MFB-nek is megküldött, tartalmazza az MFB elnöke által említett problémát, sőt a jelentés azt is megemlíti, hogy ez a banknak napi szintű veszteséget jelent. Zdeborsky a Magyar Hírlapnak adott interjúban úgy vélekedett, hogy emiatt az MFB-nek 150 milliárd forintos céltartalékot kell képeznie. A PSZÁF július 31-én kelt határozatában kötelezte is a bankot megfelelő mértékű céltartalék képzésére – írja közleményében a PSZÁF. A PSZÁF pénteki közleményében egyebek mellett a jogszabályok betartására, illetve a hitelezés terén fennálló jogszabálysértő gyakorlat haladéktalan megszüntetésére hívta fel a fejlesztési bankot. Az MFB-nél folytatott átfogó vizsgálat alapján a felügyelet határozatban kötelezi a bankot arra, hogy mindenkor feleljen meg a jogszabályok, valamint belső szabályzatai kockázatvállalásra vonatkozó előírásainak.

A bank sem volt rest közleményt eljuttatni az MTI-hez. Ebben felhívja a figyelmet arra, hogy a PSZÁF július végi keltezésű határozata a március 20-án lezárult vizsgálaton alapul, így a bank korábbi tevékenységét minősíti. A bank jelenlegi, május 29-én hivatalba lépett vezetése éppen a PSZÁF közleményben foglaltak szellemében fejti ki tevékenységét, a felügyeleti vizsgálat alapján hozott határozatokkal egyetért. Az MFB közleményében arra is kitér: furcsállja, hogy a PSZÁF, egy országos hatáskörű közigazgatási szervezet nyílt levelezésbe bocsátkozik.