A főváros választópolgárai augusztus 15. és 23. között kapják kézhez a választói névjegyzékbe történő felvételükről szóló értesítést és az ajánlószelvényeket – tájékoztatta a Fővárosi Választási Iroda az MTI-t kedden közleményben.

Az iroda felhívja a figyelmet arra, hogy aki a megadott időszakban nem kapja meg az értesítést, a kerületi jegyzőhöz, vagy a helyi választási iroda vezetőjéhez fordulhat. A névjegyzékből történő kihagyás vagy az abba való felvétel ügyében augusztus 21. és 28. között lehet kifogást benyújtani a kerületi jegyzőkhöz. Ez idő alatt a kerületi névjegyzék a helyi polgármesteri hivatalokban tekinthető meg. Az értesítő szelvénnyel együtt négy különböző színű, a főpolgármester, a kerületi polgármester, az önkormányzati képviselő és a kisebbségi önkormányzati képviselő ajánlására szolgáló szelvényt kapnak a fővárosi választópolgárok. A jelöltállításhoz szükséges ajánlások számát a helyi választási irodák, valamint a Fővárosi Választási Iroda vezetője teszik közzé.

A főpolgármester-jelöltséghez az 1.438.072 budapesti választópolgár 0,5 százalékának, 7.191 embernek az ajánlására van szükség. A kerületi polgármester-jelölteknek a választópolgárok 2 százalékának érvényes ajánlásával kell rendelkezniük. Ez alól kivétel a III. és a XI. kerület, ahol a választópolgárok száma 100.000 felett van, mindkét esetben 2000 érvényes ajánlásra van szükség. Az önkormányzati képviselők jelöléséhez az egyéni választókerület választópolgárainak legalább 1 százalékától szükséges az érvényes ajánlás. Helyi kisebbségi önkormányzati képviselőjelöltté 5 érvényes ajánlással válhat valaki. A választással kapcsolatos tudnivalókról felvilágosítást nyújtanak a polgármesteri hivatalokban működő kerületi választási információs szolgálatok, és a 327-1208-as, valamint a 327-1556-os telefonszámokon elérhető Fővárosi Választási Információs Szolgálat. Az önkormányzati választással kapcsolatos aktuális információk elérhetőek a http://www.budapest.hu internetes oldalon is.