Elkészült az egyszerűsített vállalkozási adó (eva) törvénytervezete, amelyet még az elkövetkező napokban egyeztetnek szakmai körökben – mondta Burány Sándor, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Az elkészült törvénytervezet néhány ponton még több alternatívát tartalmaz. Ilyen például az, hogy választhatja-e az evát olyan személy, akinek közeli hozzátartozója tulajdonos egy másik társaságban, illetve rendelkezik egyéni vállalkozói igazolvánnyal. Az egyik változat szerint ez a kör nem választhatná az evát, míg a másik változat csak annyi korlátozást tartalmaz, hogy az evát választó személy nem rendelkezhet más társaságban tulajdonrésszel. A tervezet szerint december 20-ig jelezni kell majd az adóhivatal felé, ha valaki ezt az adózási formát akarja választani. A tervezet szerint még az is kérdéses, hogy a házipénztárban felgyülemlett összeg után a 20 százalékos adó megfizetése mellé kelljen-e még egészségügyi hozzájárulást fizetni, vagy sem. Burány Sándor elmondta, hogy a Pénzügyminisztérium minden esetben a szigorúbb változatot támogatja.

Az evát választók egyéni vállalkozók, közkereseti társaságok, betéti társaságok, illetve korlátolt felelősségű társaságok is lehetnek. A kft.-k azonban az uniós szabályok miatt nem térhetnek át egyszerűsített könyvelésre. A tervezet szerint a 10 millió forintos árbevételt egyetlen evát választó társaság sem haladhatja meg. Könnyítésként szerepel a javaslatban, hogy a helyi iparűzési adónál választható lesz, hogy a bevétel 50 százaléka után kelljen csak megfizetni ezt az adónemet. A korábban közöltekhez képest nem változott az sem, hogy aki alkalmazottként egyetlen kiegészítő vállalkozásban rendelkezik tulajdonrésszel, az is az eva hatálya alá eshet. Az egyszerűsített vállalkozási adónál az adóalapot az árbevétel jelenti, amely után 15 százalékos adót kell befizetni. Szigorításként szerepel a javaslatban, hogy amennyiben egy adott társaságot valamilyen okból kizárnak az eva választói köréből, az négy évig nem is választhatja a könnyített adózási formát. A nyilvántartási kötelezettség nyolc évig áll fenn az evát választó társaságoknál.