A rendőrség Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága felfüggesztette a nyomozást a több tízmilliós hűtlen kezeléssel gyanúsított Simon László ellen. A nemzetközi körözés alatt álló üzletember Izraelben telepedett le, ám a legfrissebb hírek szerint új hazája kész kiadni saját állampolgárát.

Elképzelhető, hogy Izrael kiadja Magyarországnak a tavaly letelepedett Simon Lászlót, akit 130 millió forintos kárértékű hűtlen kezeléssel gyanúsít a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság. Torgyán József egykori miniszteri tanácsadója tavaly szökött ki a közel-keleti országba, ahol megkapta az állampolgárságot. A Magyar Hírlap tegnapi érdeklődésére az Igazságügyi Minisztérium szóvivője csak annyit mondott: Izrael tájékoztatása szerint – a nemzetközi gyakorlattal ellentétben – kiadják saját állampolgárukat. Mint arról beszámoltunk, a rendőrség a nemzetközi körözés kiadását követően még tavaly decemberben tudomást szerzett Simon tartózkodási helyéről. Az igazságügyi tárca az ügyészség előterjesztésére megtette a szükséges intézkedéseket a kiadatás előkészítésére, ám hónapok óta nem történt előrelépés az ügyben.

A lap információi szerint, az SZBEI időközben felfüggesztette a nyomozást Simon ellen. Úgy tudni, a szökésben lévő gyanúsított ügyét mostantól elkülönülten kezelik a földművelési tárcához egykoron kötődő cégekkel kapcsolatos mintegy tucatnyi büntetőeljárástól. Az SZBEI nyomozói pontosan ismerik a körözött férfi izraeli lakhelyét, sőt azt is tudják, a nyomozás során kihallgatott tanúk közül többen kiutaztak és találkoztak a gyanúsítottal. A Simon ellen indított eljárás végkimenetele nagyban függ attól, milyen esélyeket látnak hazakerülésére, illetve, hogy vallomása nélkül mennyire tudják alátámasztani vélt bűnösségét. Ha elegendő bizonyítékot sikerül felsorakoztatni, az sem kizárt, hogy távollétében emelnek ellene vádat, s hoznak bírói ítéletet. Ha a kiadatás belátható időn belül megtörténne, a felfüggesztett eljárást azonnal folytatná a rendőrség.