A zimbabwei rendőrség csütörtökön hat fehér farmert idézett bíróság elé, mert a gazdák augusztus 8-ig nem tettek eleget az új földreform rendelkezéseinek, miszerint földjeiket át kell adniuk fekete gazdálkodóknak.

A határidő lejártáig a mintegy 2900 farmercsalád 40 százaléka engedelmeskedett a felszólításnak, míg többségük még jelenleg is a rendelet felfüggesztésében bízik. Robert Mugabe zimbabwei elnök azonban egy hétfői beszédében megerősítette, hogy a “földreform” érvényben van. Rendőrségi jelentés szerint a hat fehér farmernek Gwanda dél-zimbabwei városban kell megjelenniük a bíróságon, hogy feleljenek a törvényszegésért. Amennyiben bűnösnek találják őket, pénzbírságot vagy két évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhatnak rájuk.

A zimbabwei kormány a múlt hónapban módosította a földszerzésről szóló törvényt. A rendelkezés szerint a fehér földtulajdonosoknak abba kell hagyniuk a gazdálkodást, és augusztus 8-ig el kell hagyniuk földbirtokaikat, amelyeket azután a hatóságok kiosztanak a földnélküli fekete bőrűek között. A kormány azzal indokolta az intézkedést, hogy orvosolni akarja az egyenlőtlenséget, amelyet a gyarmatosítás korából örökölt a zimbabwei társadalom.

A súlyos éhínséggel küszködő Malawi földművelésügyi miniszterhelyettese csütörtökön azt javasolta a kormányának, hogy adjon földet a birtokaiktól megfosztott zimbabwei gazdáknak, akik maguk is már hosszú ideje puhatolóznak, melyik afrikai országban volna lehetőség eddigi tevékenységük folytatására. Andrew Chioza miniszterhelyettes szerint a fehér farmerek jótékonyan hatnának az ország mezőgazdaságának fejlődésére. A csaknem 10 milliós lélekszámú Malawiban 3 millió embert éhínség fenyeget, ráadásul a mezőgazdasági szektorban krónikus a munkaerőhiány, rengeteg megművelésre alkalmas föld hever parlagon. Más afrikai országok – például Zambia és a Mozambik – fontolgatják, hogy befogadják az ellehetetlenített zimbabwei fehér farmereket.