Az adóügyekért felelős miniszter, Svend Erik Hovmand a parlament (folketing) interpellációs vitájában kijelentette: a prostitúció legalizálása óta eltelt három év alatt az örömtanyák üzemeltetőinek többsége még mindig nem fizette be az államkasszába a szolgáltatásaik után kirótt áfát.

A Berlingske Tidende című napilap szerdai jelentése szerint pontos számok azért nem ismeretesek, mert a hivatalos statisztikákban a bordélyházak nem önállóan, hanem más szolgáltatásokat nyújtó intézményekkel együtt szerepelnek.

Regionális szúrópróbák kimutatták azonban, hogy például Kelet-Jütlandon 40 bordélyház közül csupán öt fizette be az általános forgalmi adót. Koppenhága mintegy 250 hasonló intézménye közül is csak “egész kevesen” tettek eleget adófizetési kötelezettségüknek.

A prostitúció legalizálását kimondó törvény az “üzemeltetéshez szükséges felszerelések” költségeit – a kondomtól egészen a pincében berendezett “mazochista kamaráig” – üzemi kiadásnak ismeri el. Prostituáltak azonban nem tarthatnak igényt munkanélküli segélyre.