A közvélemény jelentős része szerint a brit törvények túl enyhék a gyermekeket molesztálókkal szemben

Az angliai Sohamben két hete eltűnt tízéves diáklányok meggyilkolása miatti felháborodásában a brit közvélemény több mint fele a halálbüntetés visszaállítását sürgeti gyermekgyilkosság esetében. A Daily Mail napilap megbízásából a hét végén készített közvéleménykutatás eredménye szerint a megkérdezettek 52 százaléka vallja, hogy elrettentő eszközként szükség lenne a szigetországban a hatvanas években eltörölt halálbüntetés visszaállítására gyerekgyilkosság esetében. A válaszadók háromnegyede úgy véli, hogy a brit törvények túl enyhék a gyermekeket molesztálókkal szemben, 35 százalékuk azt követeli, hogy valamennyi pedofil bűncselekmény esetében állítsák vissza a halálbüntetést.

A válaszadók 70 százaléka szerint a pedofilokat nem lehet megváltoztatni. A válaszadók 69 százaléka sürgeti, hogy tegyék lehetővé a szülők számára, hogy megismerjék a körzetükben elő, a hatóságok által ilyen bűncselekmény miatt regisztrált gyermekmolesztálók kilétét. A brit közvéleményt megosztja a kérdés, biztonságos-e Nagy-Britannia a gyerekek számára – 42 százalék úgy ítéli meg, hogy az ország egyáltalán nem, 45 százalék viszont ellenkező véleményt hangoztat.

Az első csoport véleményét igazolja egy most nyilvánosságra hozott felmérésnek az eredménye, amely szerint a szigetországban élő gyerekek húsz százaléka ki van téve a pedofilok bántalmazásának. A Huddersfieldi Egyetem által megkérdezett két és fél ezer 9-16 éves gyermek 22 százaléka volt pedofilok zaklatásának alanya, miközben távol volt otthonától. A lányok körében kétszer több a szexuálisan zaklatottak száma, mint a fiúkéban. A kutatók szerint a gyerekekre sokkal nagyobb veszély leselkedik általuk ismert személyek részéről, mint ismeretlen személytől.

Az angol ügyészség kedden meghosszabbította a Cambridge közelében lévő Sohamban eltűnt két tízéves diáklány meggyilkolásával gyanúsított személyek őrizetben tartását. A 28 éves Ian Huntleyt, a sohami középiskola gondnokát és barátnőjét, Maxine Carrt szerda reggelig hallgathatja ki a rendőrség Jessica Champman és Holly Wells elrablásának és meggyilkolásának a gyanújával anélkül, hogy vádat emelnének ellenük.

A cambridgeshire-i rendőrség hétfő este bejelentette, hogy a Soham közeli lakenheath-i amerikai katonai támaszpont melletti erdőben a hét végén megtalált két holttest kétséget kizáró azonosítása eredménytelenül végződött, az orvosszakértők folytatják a vizsgálatot. A rendőrök ennek ellenére bizonyosnak tartják, hogy Jessica és Holly holttestét találták meg.

A kislányok meggyilkolásának híre egyfajta emlékhellyé változtatta Soham városka templomát – a helybéliek virágokkal borították be a templom udvarát, ezer gyertyát gyújtottak a két kislány emlékére. Az Interneten létrehozott weboldalon 24 óra alatt több mint négyezren fejezték ki együttérzésüket a szigetországból és szerte a világból. Sir George Carrey, Canterbury érseke levélben rótta le kegyeletét a Chapman és Wells családnak, a külföldön szabadságát töltő Tony Blair kormányfő szóvivője útján adott hangot a gyilkosságok fölötti mély megdöbbenésének.