Anders Fogh Rasmussen dán miniszterelnök hétfőn kijelentette: még az év vége előtt történelmi döntések várhatók az Európai Unió és a NATO bővítéssel kapcsolatban.

Az EU elnöki tisztét betöltő Dánia kormányfője erről Rigában beszélt a balti és észak-európai államok miniszterelnökeinek tanácskozása után. Rasmussen (az EU és a NATO kibővítésére utalva) hétfői sajtóértekezletén kijelentette: Európa két történelmi döntést hoz az év második felében. Ezek a döntések lezárják Európa történetének legsötétebb fejezetét. Mint fogalmazott, a jövő generáció soha nem felejti el és soha nem bocsátja meg, ha ezzel kapcsolatban hibás döntés születik. Rasmussen elégedetten nyilatkozott a balti államok – Észtország, Lettország és Litvánia – uniós előkészületeiről. Annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a három balti ország NATO-felvételéről az észak-atlanti szövetség novemberi prágai csúcstalálkozóján döntés születik.

A dán miniszterelnök a miniszterelnöki találkozót követően arról is szólt, hogy az EU tizenöt tagállama a jövő hónap elejére kialakítja közös álláspontját a nemzetközi büntető bírósággal apcsolatban. Rasmussen kijelentette: reméli, hogy a közép és kelet-európai tagjelöltek igazodnak majd az új bírósággal kapcsolatos EU-irányvonalhoz.

Az Egyesült Államok azt szeretné, ha állampolgárait kivonhatná a büntetőbíróság illetékessége alól. A balti országok miniszterelnökei jelezték: országaik konzultálnak majd az EU-val az egységes álláspont kialakításáról.