Négy évre kitiltottak Csehországból egy magyar állampolgárt, akit a 2000 szeptemberi prágai globalizációellenes tüntetések kapcsán hatóság elleni erőszakkal vádolt meg a cseh államügyészség. Az ügy fellebbviteli tárgyalásán szerdán hozott ítéletet a prágai I. kerületi bíróság.

Az ítélet, amelyet Edita Beranová bírónő a vádlott távollétében hozott meg, még nem jogerős. Kocsis Anikó elfoglaltságára hivatkozva írásban kimentette magát. Pavel Suchánek államügyész, illetve Olga Vanková védőügyvéd az esetleges fellebbezés kérdésében még nem döntött. Suchánek kijelentette, hogy lényegében elégedett a kiszabott büntetéssel, Vanková pedig azt nyilatkozta, hogy még konzultálni fog ügyfelével.

Eredetileg hat magyar állampolgár került ez ügyben bíróság elé. Négyüket már 2001 májusában öt évre kitiltották Csehországból, egyet pedig felmentettek a vád alól. A vád szerint a magyarok a hatóság elleni erőszakot a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap elleni szeptemberi prágai tüntetések alkalmával a rendőrökkel szemben követték el. Az ügyészség azt állította, hogy a hat magyar állampolgár – négy férfi és két nő – szeptember 26-án a Vencel téren macskakövekkel dobálta meg a rendőröket. A hatályos cseh törvények szerint ezért egytől öt évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható. A magyarok az események után majdnem egy hónapon át előzetes letartóztatásban voltak Csehországban.

2000 szeptember végén mintegy 15 ezer ember tüntetett Prágában az ott ülésező Nemzetközi Valutaalap és a Világbank ellen. A utcai összecsapásokba torkolló tüntetések idején a rendőrség majdnem ezer személyt, köztük több mint 300 külföldit letartóztatott. Több mint 20 személy ellen indítottak büntetőeljárást. A letartóztatottak között 16 magyar állampolgár is volt, akik közül eredetileg hét személy ellen indult eljárás. Az egyik magyar letartóztatott esetét végül is az államügyész nem minősítette törvénysértésnek, így a bíróság elé hat magyar állampolgár – négy férfi és két nő – ügye került.