Nem született végleges megállapodás a parlament ülésezési rendjéről a szerdai budapesti négypárti egyeztetésen, de nagymértékben közeledtek egymáshoz az ellenzéki és a kormánypártok álláspontjai. Rogán Antal (Fidesz) szerint a kéthetes ülésezési rend felé tettek jelentős lépést.

A négy frakció képviselői egyetértettek abban, hogy minden héten lesznek interpellációk a parlamentben, és elhangzásuk után szavaznak is azokról, ha az interpelláló képviselő nem fogadta el a választ. Arról nem született megállapodás, hogy a napirendről, illetve a törvényjavaslatokról minden héten vagy csak kéthetente kelljen szavazniuk a képviselőknek. Szili Katalin házelnök szerint ez csupán technikai kérdés. Mint fogalmazott, a legfontosabb az, hogy visszaáll az 1990-1998. közötti működési rend. Véleménye szerint ha a frakciók jóváhagyják ezt a tervezetet, akkor rendkívül kiegyensúlyozott ősz elé néz az Országgyűlés. Katona Béla MSZP-s frakcióvezető-helyettes úgy nyilatkozott: ha létrejön a megállapodás, az lehetővé teszi a második fél éves törvényhozás feszített menetét, a képviselőknek megfelelő időt biztosít a parlamenti és a választókerületi munkájuk ellátásához, továbbá a Ház teljes mértékben eleget tud tenni nemzetközi kötelezettségeinek.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese reményét fejezte ki, hogy a házbizottság szeptember 5-i ülésére ki lehet alakítani olyan ülésezési gyakorlatot, amely a kormánypártok igényeit is kielégíti, ugyanakkor az Országgyűlés meg tud felelni nemzetközi és hazai kötelezettségeinek. – Számunkra egyértelműen kiderült, hogy a kormánypártok nehezen tudják biztosítani hetente a parlamentben a napirend elfogadásához szükséges határozatképességet – mondta a fideszes politikus. Hozzátette, frakciója a megbeszélésen nem volt ellene sem a kéthetes, sem a háromhetes ülésezési gyakorlatnak, részükről megvan a megegyezési szándék. Úgy ítélte meg, hogy az egyeztetésen a kéthetes ülésezési rend felé tettek jelentős lépést.

Balsai István, az MDF frakcióvezetője közölte: megállapodtak abban, hogy az önkormányzati választás hetén, október 14-20. között nem ülésezik a parlament. Kuncze Gábor, az SZDSZ frakcióvezetője leszögezte, hogy a parlament hetente fog ülésezni, az ellenzék hetente gyakorolhatja jogosítványait. Rogán Antal azon megjegyzésére reagálva, miszerint a kormányoldal nem tudja biztosítani minden héten a parlament határozatképességét, a szabad demokrata politikus kijelentette: az ellenzéknek az a problémája, hogy a valóság és az általa levont következtetések nincsenek köszönőviszonyban egymással. – A parlament eddigi működése azt mutatja, hogy a kormánytöbbség tudja biztosítani a határozatképességet, és ez így lesz a jövőben is – tette hozzá.