A svéd külügyminiszter szerint hazájában legkorábban 2003 őszén rendeznek népszavazást az euró bevezetéséről. Anna Lindh erről az eurót már január óta használó Finnországban tett látogatása során nyilatkozott.

Mint mondta: a pontos időpont egyelőre nem ismert, de az már biztos, hogy jövő ősznél előbb nem lesz referendum a svéd EMU-csatlakozásról. A kormányzat mindenképpen szeretne egyetértésre jutni a parlamenti pártokkal is e kérdésben. A legújabb közvélemény-kutatási adatok szerint a svéd közvélemény továbbra is megosztott a tekintetben, hogy szükség van e a közös európai valuta bevezetésére. A Temó közvélemény-kutató intézet legutóbbi (augusztus 8. és 14. között felvett) kutatási adatai szerint a svédek 49 százaléka szeretné az euró bevezetését, 40 százalék ellenzi, 10 százalék még nem tud dönteni. Ez meglehetősen ingatag helyzetet jelent, hiszen korábban már az 56 százalékot is elérte az euró szimpatizánsainak aránya, az elmúlt hónapokban azonban megfordult a trend.

Mint ismert, a svéd szociáldemokrata kormányfőnek, Göran Perssonnak eltökélt szándéka, hogy országát bevezeti az eurózónába. Ehhez mindenekelőtt meg kellene nyernie a szeptemberi parlamenti választásokat. A következő mérföldkő az ezek szerint várhatóan jövő őszi népszavazás lesz, s ha az sikeres, akkor várhatóan 2005-2006 körül cserélhetik le a jelenlegi valutát, a koronát. Svédországnak egyébként jelenleg még gondot okoz a maastrichti kritériumok teljesítése: a svéd korona árfolyama viszonylag széles sávban ingadozik, s a jegybank működésének szabályozása sem felel meg az eurózóna előírásainak. Emiatt, továbbá ha a fent vázolt folyamat során valami közbejönne, könnyen előfordulhat az a furcsaság, hogy előbb lesz magyar euró, mint svéd.