Valamennyi magánnyugdíjpénztárnál talált adatszolgáltatási hiányosságot a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) átfogó ellenőrzése – mondta Gulácsy Ferenc, a PSZÁF szóvivője az MTI-nek.

A szóvivő hangsúlyozta: az ellenőrzés célja a felügyelet felé fennálló, magánnyugdíjpénztári adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésének vizsgálata volt. – A PSZÁF április 15-től május 23-ig valamennyi magánnyugdíjpénztárnál célellenőrzést tartott és mindegyiknél talált problémát – tette hozzá. Gulácsy Ferenc elmondta: azt vizsgálták, milyen összhang van a felügyeletnek elküldött adatok alapján összeállított pénztárak központi nyilvántartása (pkn) és az egyes szervezetek nyilvántartása között.

A legáltalánosabb probléma a tagsági viszony adatszolgáltatásának hiányossága volt. Gulácsy Ferenc hangsúlyozta, hogy a hiányosságokat a pénztáraknak az előírt határidőn belül kell orvosolniuk, a szükséges intézkedések végrehajtását a felügyelet folyamatosan ellenőrzi. A Magyar Tőkepiacban a PSZÁF már közzétette nyolc pénztár ellenőrzésének eredményeként hozott határozatát. Ebben a pénztárakat 30 napos határidővel kötelezte a felügyelet a hiányosságok pótlására. – A PSZÁF arra törekszik, hogy január elsejétől a megújult pkn-ben található adatok minden részletre kiterjedően megegyezzenek a szervezeteknél nyilvántartott adatokkal – hangsúlyozta Gulácsy Ferenc.