Rasszista gyűlöletkeltés gyanújával vizsgálatot rendelt el csütörtökön a párizsi főügyész egy szélsőjobboldali cionista internetes honlap ellen, amely Izrael-ellenes érzelmekkel vádolt, nevük alapján zsidónak minősített francia közéleti személyiségek listáját tette közzé, és erőszakra uszított ellenük.

Az amisrael.org elnevezésű weblap szerzői Dávid-csillaggal jelölték meg egy igazságos közel-keleti békére buzdító felhívás néhány közismert aláíróját – köztük az Oscar-díjas Juliette Binoche színésznőt, Regine Deforges bestsellerírót, Stanislas Tomikiewicz tudományos kutatót -, s arra bátorították olvasóikat, hogy “köpjék szemen, vagy húzzanak be egy baseballütővel a pofájukba”. Az internetes üzenet írói azzal vádolták meg a nevük alapján kipécézett francia hírességeket, hogy zsidó létükre Izrael-ellenes bojkotthoz csatlakoztak.

A Panamában bejegyzett weblapkiadó ellen a MRAP (Mozgalom a rassszizmus ellen a népek barátságáért ) nevű szervezet kezdeményezett jogi eljárást. Feljelentésében a holokauszt emléke elleni bűntettnek nevezte a honlap tartalmát. “A második világháború vége óta nem fordult elő, hogy közéleti személyiségek listáján Dávid-csillaggal azonosítanak zsidó neveket és viselőik ellen lincselésre szólítnak fel, ami példátlanul súlyos eset” – írta az ügyésznek küldött levelében az antirasszista szervezet.

A Le Monde csütörtöki számában az érintettek közül többen elmondták, hogy gyűlölködő hangnemű levelek érkeztek címükre a világhálón megjelent felhívás után. A tekintélyes párizsi liberális napilap szerint a szóban forgó internetes oldalon azok a francia anyanyelvű ultraradikális izraeli fiatalok szólalnak meg, akik a jobboldal, sőt a szélsőjobboldal nézeteit visszhangozzák. Izrael ügyének védelmezésébe takaródzva – állapítja meg a lap – ez az elszigetelt, kisebbségi csoport a rasszista ideológia legszörnyűbb hagyományait éleszti fel, olyan biológiai rasszizmust képvisel, amelynek szemében a másik – elsősorban az arab vagy muzulmán – nem több mint “féreg” vagy “szemét”, akit ki kell irtani. Emlékezetes, hogy ez a gyűlöletbeszéd milyen szörnyűséges barbársághoz készítette elő a szellemi talajt a múltban – írja a Le Monde.

A francia lap vezércikke hangsúlyozza: egy demokráciában teljesen legitim Izrael-barát propagandát kifejteni, de semmi nem igazol olyan módszereket, amelyek alkalmasak a gyűlöletkeltésre és rasszista erőszakra ösztönöznek. Elvárható, hogy e súlyos elfajulást mindazok nyilvánosan és határozottan elítélik, akik a demokrácia keretei között támogatják Izrael harcát.