Emberöléssel vádol egy sorkatonát a Szegedi Katonai Ügyészség; a magyarcsanádi fiatalember elleni büntetőper kedden kezdődött Szegeden, a Csongrád Megyei Bíróság Katonai Tanácsán. A vádirat szerint az előzetes letartóztatásban lévő Mátó Árpád 2001 szilveszter éjjelén meggyilkolta barátja anyját, majd áldozatára rágyújtotta a házat.

Az ügyész a vádirat ismertetésekor elmondta, hogy a sorkatonai szolgálatot teljesítő fiatalember a múlt év végén szabadságon volt alakulatától. Szilveszter napján felkereste barátját, pénzt kért tőle, hogy adósságát rendezhesse. Pénzt ugyan nem kapott, de a beszélgetésük során megtudta, hogy sem a barátja, sem annak az anyja nem lesz otthon éjszaka, máshol búcsúztatják az óévet. Az ügyész elmondása szerint a vádlott a rokonainál szilveszterezett, majd éjfél után távozott onnan. Később eszébe jutott, hogy a barátjáéknál nincs otthon senki.

A vádirat szerint Mátó Árpád elment a házhoz, beugrott az udvarba, majd a nyitva hagyott bejárati ajtón bement a lakásba. A sötétben észlelte, hogy a szemben lévő szoba ajtajában megjelent valaki, s közelít feléje. Az ügyészség azt állapította meg, hogy a fiatalember ekkor felkapta a közeli kis szekrényen lévő kést, kaszáló mozdulattal az akkor már csak fél méterre lévő alak felé szúrt, és eltalálta.

  • Az asszony kiáltott, mire a vádlott befogta a száját, földre rántotta, majd egyetlen mozdulattal elvágta a torkát – hangzott el a tárgyaláson. A vád szerint ezután villanyt gyújtott a vádlott, áldozatát bevonszolta a szobába. Kinyitotta a gázcsapot, hogy felgyújtsa a házat, ám a gázömlés időközben megszűnt. Akkor ruhákat dobált be a szobába, és azt gyújtotta meg, majd elment – közölte az ügyész. A holttest összeégett, s kiégett a ház egy része is. – A szakértők szerint Mátó Árpád kabátjának jobb ujján és zsebén kimutatható volt az asszony vérének genotípusa – hangzott el a tárgyaláson. A vádlott a bírói kérdésre közölte, hogy nem érzi magát bűnösnek. A tárgyalás a tanúk meghallgatásával folytatódik.