A korrupciót vizsgáló Transparency International (TI) besorolása szerint a tavalyihoz képest valamelyest romlott Magyarország helyzete, a 31. helyről a 33.-ra került a vizsgált 102 nemzet közül – derül ki a szervezet jelentéséből, amelyet sajtótájékoztatón ismertettek szerdán Budapesten.

Magyarország tavaly 91 ország közül a 31. helyen állt 5,3-as korrupciós indexel. A mutató az idén három tizedet csökkent. A szakemberek által készített felmérésben a tízes az elérhető legjobb eredmény. A korrupció szintje alapján Magyarország megítélése jó a térségben, Közép-Kelet-Európa országai közül csak Ausztriának, Észtországnak és Szlovéniának jobb az eredménye e tekintetben. A felmérésből kiderül, hogy Lengyelország Bulgáriával a 45., Horvátország az 51., míg Csehország és Szlovákia az 52. helyen áll az országrangsorban.

A TI jelentése szerint a korrupció mértéke Finnországban a legkisebb – 9,7-es indexszel – még Bangladesben a legnagyobb, 1,2-es mutatóval. Berki Zolna, a TI magyar tagozatának elnöke beszámolt arról, hogy a 2002-es index 15 felmérésen alapul. Ezek a felmérések az üzletemberek és az országelemzők megfigyeléseit összegzik. Az indexben csak azok az országok szerepelnek, amelyek legalább három ilyen felméréssel rendelkeznek. Hozzátette, hogy Magyarországgal idén 11 különböző nemzetközi értékelés is foglalkozik; a véleményt készítők között megtalálható a Világbank, a Columbia Egyetem, a Gallup, illetve a PricewaterhouseCoopers.

A TI jelentése szerint a korrupció kifejezetten burjánzik Indonéziában, Kenyában, Angolában, Madagaszkáron, Paraguayban, Nigériában és Bangladesben. A kilenc pontnál többet kapó – ahol a korrupció legkevésbé érzékelhető – országok közé a leggazdagabb államok tartoznak, mint Finnország, Dánia, Új-Zéland, Izland, Szingapúr és Svédország. A nemzetközi szervezet jelentése kitér arra is, hogy egyes átalakulóban lévő, volt kommunista államok – leginkább Szlovénia, amely magasabb pontszámot kapott, mint az uniós tag Olaszország vagy Görögország – a vélemények szerint egyre kevésbé nevezhetők korruptnak, a volt Szovjetunió nem egy utódállamában viszont továbbra is virágzik a korrupció.