A Financial Times értelmes politikai irányváltásnak tartja, hogy Nagy-Britannia, amelynek nincs saját írott alkotmánya, első alkalommal állt ki nyíltan amellett, hogy az Európai Uniónak viszont legyen.

Jack Straw brit külügyminiszter a napokban vetette fel, hogy egy ilyen alkotmány felvázolását kellene az Európa jövőjével foglalkozó konvent fő céljának tekinteni – emlékeztetett kontinentális kiadásának szerdai szerkesztőségi cikkében a brit gazdasági napilap. Megváltozott tehát London álláspontja, mióta Tony Blair kormányfő két éve Varsóban még arról beszélt, hogy az uniónak “politikai, nem pedig jogi dokumentumban” kellene rögzítenie a működését irányító elveket és az illetékességi körök megosztását.

Az a tény, hogy most Straw – Blair jóváhagyásával – írott alkotmány elfogadását szorgalmazza, a lap szerint stratégiai számítások eredménye. Ezek részben európai szintűek, részben a brit belpolitikával állnak összefüggésben. Az EU szintjén a változás azt az erősödő meggyőződést tükrözi, hogy a konvent és a 2004-re tervezett kormányközi konferencia a föderatív modell helyett a nemzetállamok közötti együttműködés – brit részről is előnyben részesített – filozófiája felé fog hajlani. A végeredmény ennél bonyolultabb lehet, de a kormányköziség táborát erősíti, hogy Párizsban, Rómában – és esetleg Berlinben is – hasonló nézeteket valló kormányok kerültek vagy kerülhetnek hatalomra.

Bárhogyan alakuljon is, a majdani szerződés vagy alkotmány tartalma fontosabb, mint a formája, és Blairnek nem sok haszna származna abból, ha szükségtelenül elszigetelné önmagát – véli a lap. Szerinte ugyanis a kormányfőnek mindenáron el kell kerülnie annak a látszatát, hogy európai ügyekben defenzívába szorul, ha jövőre meg akarja nyerni az euró bevezetéséről tartandó népszavazást – márpedig ezt nagyon szeretné. Kétségkívül a konzervatívok is látják, hogy ez a megfontolás húzódik meg a háttérben, s ezért vádolják a kormányt azzal, hogy enged az integrációpártiak nyomásának – véli a lap. Egy közérthető uniós alkotmány kidolgozását a Financial Times sem tartja könnyű feladatnak. Az igazi vita azonban szerinte arról folyik, milyen irányban haladjon tovább Európa, nem pedig arról, milyen formában jusson kifejezésre a végeredmény.