Szeptembertől a felsőoktatási intézmények 60 százaléka áll át a vonatkozó rendelkezések szerint a kredit-rendszerre – közölte Mang Béla, az Oktatási Minisztérium területért felelős helyettes államtitkára egy csütörtöki konferencián Budapesten. A felsőoktatási helyettes államtitkár ugyanakkor hozzátette: az egyetemeket, főiskolákat végiglátogatva azt tapasztalta, hogy a kredit-rendszerhez szükséges informatikai háttér az intézmények egy részében nem áll rendelkezésre. Az érintett felsőoktatási intézmények egyéves haladékot kaptak a bevezetésre. Mang Béla kiemelte: jövőre ötszázzal növelni kívánják a doktorandusz hallgatók létszámát. A tárca ugyanakkor a hallgatói létszámot nem kívánja tovább növelni, a forrásokat átképzésekre és továbbképzésekre fordítják majd.

A helyettes államtitkár kitért arra is, hogy az idén sem sikerült feltölteni az akkreditált iskolarendszerű felsőfokú szakképzés keretlétszámát. A jövőre nézve lehetséges megoldásnak tartotta, hogy azokat a hallgatókat, akik a felvételin 60-72 pont között teljesítettek – idén a jelentkezők 12,8 százaléka volt ilyen – átirányítják az akkreditált rendszerű képzésbe. Mang Béla tarthatatlannak nevezte, hogy természettudományi karokra 60 pontos teljesítménnyel jutottak be hallgatók, ami 2-es, 3-as középiskolai eredménynek felel meg. A helyettes államtitkár szerint az sem tartható, hogy egyetemi tanárok több helyen vállaljanak főállásban feladatokat.

Mang Béla a felsőoktatási integrációról azt mondta: nem szeretné, ha az intézmények száma nőne, de a feszültségeket fel kell oldani. Szavaiból kiderült: várhatóan két olyan intézmény lesz, amelyeket “hagyni kell, hogy megvalósítsák elképzeléseiket”. A fejlesztési programok kapcsán kifejtette: idén 14,9 milliárd forintból 6-8 intézmény fejlesztését segítették, és további 4-5 egyetem, főiskola jutott támogatáshoz a tárca beruházási fejezetéből. Ugyanakkor az előző vezetés által bejelentett 60 milliárdos fejlesztési program forrásai nem állnak rendelkezésre. Hozzátette: 2003-ban és a következő két évben meg kell küzdeni azért, hogy a feltétlenül szükséges évi 24,5-30 milliárd forint rendelkezésre álljon.