A zimbabwei fellebbviteli bíróság szerdán érvénytelenítette a kilakoltatási végzéseket 54 fehér farmer esetében, mert azokban nem jól alkalmazták a földkisajátítási törvényt. Benjamin Paradza, a Legfelsőbb Bíróság bírája néhány órával azt követően közölte döntését, hogy Robert Mugabe elnök figyelmeztetett: nem kíván tárgyalni a fehér farmerekkel földügyben, és nem enged a kisajátítások terén.

Jeremy Callow ügyvéd, aki a földjüktől megfosztott farmereket képviseli, közölte, hogy újabb semmisségi határozatok várhatók. “Várnunk kell, milyen lépést tesz a kormányzat. Ha törvényesen akarja megszerezni a farmokat, akkor legalább a saját erről intézkedő törvényét be kell tartania” – vélekedett. A kormány korábban már egy sor bírósági semmisségi döntést nem vett figyelembe. Mugabe elnök is közölte, hogy csak a valóban jogellenes esetekben veszik figyelembe ezeket a határozatokat. Pénteken már bejelentették, hogy módosítani kívánják a fehér farmerek földjeinek kisajátítására vonatkozó rendelkezéseket, miután 2700 fehér farmer a zimbabwei fellebbviteli bírósághoz fordult. Lépésük hátterében a legfelsőbb bíróságnak az a döntése áll, amely szerint az állam nem sajátíthat ki banki jelzálog alatt álló földet úgy, hogy arról nem tájékoztatja a pénzintézetet.

Patrick Chinamasa igazságügyi miniszter viszont közölte, hogy a több mint 2700 fellebbezésből csupán 100 lehet érvényes, és a kormány új kilakoltatási értesítőket küld majd. Sőt buzdította a feketéket, hogy ne zavartassák magukat a bírósági kifogások miatt, menjenek a megcélzott farmra, és kezdjék el ott a szükséges mezőgazdasági munkálatokat még az esős évszak beállta előtt. A fehér farmereknek pedig azt üzente: ne bátorítsa fel őket a kilakoltatási végzések elutasítása, mert az adminisztratív hibákat rövid idő alatt kijavítják, és ezt követően hatályba lépnek. Jenni Williams, az Igazságot a mezőgazdaságnak érdekcsoport szóvivője viszont arra biztatta a fehér farmereket, hogy támadják meg a kilakoltatási végzéseket a bíróság előtt. Elmondta: a szerdai döntés 54 farmernek teszi lehetővé, hogy újrakezdje a termelést a földjén.

Mugabe kormány földtörvénye szerint a fehér birtokosoknak augusztus 8-ig el kellett hagyniuk földjüket. Hatvan százalékuk azonban nem engedelmeskedett a rendelkezésnek. A zimbabwei állami média szerdán arról számolt be, hogy Mugabe elnök kijelentette, immár nincs helye tárgyalásoknak. A kormány földprogramja alapján a fehérek által elfoglalt földeket visszaszolgáltatják a feketéknek. A Kereskedő Farmerek Szövetsége alkudozásba bocsátkozott a zimbabwei kormánnyal abban a reményben, hogy azok a fehér farmerek, akik csak egy és az állam által meghatározott nagyságú birtokon gazdálkodnak, mentesülhetnek a kisajátítások alól. A 2700 fehér farmer 240 ezer mezőgazdasági munkást alkalmaz.