A karrierszakokra felvett diákok közel 80 százaléka rendelkezett nyelvvizsgával a 2002-es évben – derül ki a Felvételi Információs Szolgálat legújabb, közel 10 ezer fős mintán készített felméréséből. Ez egyben azt is jelenti, hogy a felvételire való jelentkezésnek ugyan nem feltétele a nyelvvizsga, de szinte behozhatatlan hátrányba kerül az a felvételiző, aki nem rendelkezik legalább középfokú bizonyítvánnyal. Annak ellenére így van ez, hogy a felvételi reform értelmében már csak egy nyelvvizsgát számíthatnak be többletpontként a vizsgázók.

Ennek némileg ellentmond az a tény, hogy a FISZ-kutatás szerint a nyelvvizsga megszerzését csak a harmadik hely sorolják a felvételizők, a felvételire való készülés, és az érettségi után. A hozott és szerzett pontszámokat ugyanis ezek alapján számolják a felsőoktatási intézmények, a nyelvvizsga pedig nem kötelező, legfeljebb többletpontot jelent. Vélhetőleg ezért is feledkeznek el oly sokan a nyelvvizsga fontosságáról.
Annak érdekében, hogy minél több felvételizőnek biztosan sikerüljön a nyelvvizsgája, a közcélokat ellátó Országos Próbanyelvvizsga Rendszer a 2002-es évben is lektorált próbanyelvvizsga tesztsorokra épülő, levelező középfokú nyelvvizsga előkészítő képzéseket indít angol és német nyelvből (nyelvvizsgázók 93 százaléka). Az elmúlt évek statisztikái szerint a résztvevők 81 százaléka sikeres nyelvvizsgát tesz, ami lényegesen meghaladja a 30 százalékot alig túllépő országos átlagot. A siker kulcsa, hogy a nyelvvizsgázó kizárólag a nyelvvizsga típuskérdésekre, és azok javítótanár által elvárt megoldási menetére készül, így semmi sem érheti váratlanul a vizsgán. Ráadásul a képzés zárásaként írásbeli és szóbeli próbanyelvvizsgán vehet részt, amit ténylegesen is vizsgáztató tanárok tartanak. A nonprofit képzésre való jelentkezés legalább a nyelvvizsga megírása előtt 3-4 hónappal javasolt. A 12 hetes levelező nyelvvizsga évfolyamok szeptemberben és októberben is indulnak. A felvételről érdeklődni lehet a (061) 473 0769-es hivatali, vagy a 06 309 381 253-as programvezetői számon, vagy az info@opr.hu email címen. A www.opr.hu oldalon pedig mindenki ingyenesen letöltheti a tudásszintjét nyelvvizsgapontokra váltó próbanyelvvizsga tesztsorokat. A nyelvvizsgára való készülésnek ugyanis nincs már köze a tényleges nyelvtudáshoz, csak a nyelvvizsga-követelmények tökéletes ismeretéhez.