A Felvételi Információs Szolgálat augusztusi felmérése szerint a jövő évi felvételizők 63 százaléka nincs tisztában a felvételi rendszer konkrét változásaival, annak ellenére, hogy többségük már hallott a tervezett módosításról. Ennek hiányában viszont esélytelenül kezdik meg a felkészülést is a 2003-as felvételi vizsgákra.

Talán még soha nem volt ilyen fontos, hogy a felvételizők időben tájékozódjanak a felvételi vizsga eljárási és szakmai követelményeiről. Ezért van különös jelentősége a 2002. szeptember 21-én, Budapesten sorra kerülő felvételi évnyitó rendezvénynek, a Központi Felvételi Nyílt Napnak. A központi tájékoztatón azok a 11-12. osztályos középiskolások, illetve korábban már felvételizett diákok vehetnek részt, akik a vezető tantárgyakból (matematika, történelem, magyar nyelv és irodalom, fizika, közgazdaságtan), a jogi-államigazgatási, közgazdasági, műszaki, vagy bölcsész szakcsoportba kívánnak felvételizni. A központi rendezvény az ország összes érintett felsőoktatási intézményére érvényes, tehát akkor is jelentkezhetnek diákok, ha nem budapesti karra felvételiznek.
A négy részből álló programot az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda kezdi, az eljárási rendszer változásának bemutatásával. Érdemes tudni, hogy a kormányváltás óta több ponton is változott a reform. Majd az érintett felsőoktatási intézmények vezetői (jogi, közgazdasági, műszaki, államigazgatási, kommunikációs) tartanak bemutatót az egyes intézmények felvételi előtti és utáni követelményrendszeréről, annak érdekében, hogy minden diák megalapozottan dönthessen. Ezt követik a szaktárgyi felvételi analízisek (mindenkinek a választott pályához rendelt két tantárgyból), ahol a típusfeladatok rendszerben és azok javítótanár által elvárt megoldási menetben szerezhetnek jártasságot a résztvevők a tankönyvszerzők vezetésével (Gerőcs László, Honyek Gyula, Száray Miklós, Jaczó Dániel). Végezetül pedig a kérdések és válaszok órájára kerül sor, ahol minden további kérdésre választ kaphatnak a felvételizők. Minden résztvevő úgynevezett felvételi totó-t tölthet ki, melyben saját maga felmérheti, mennyire tájékozott a szakmai követelményekben, és mit kell tennie a sikeres felvételi érdekében. Ezen kívül ingyenesen hozzájuthatnak a 2003-as Felvételi Katalógushoz is, amely a teljes reformot bemutatja, valamint a felvételi hírújság, az Egyenes út az Egyetemre szeptemberi lapszámhoz.

A központi évnyitó rendezvényen külön szekcióban részt vehetnek azok a szülők is, akik pontosan tudni szeretnék, mi vár gyermekükre a felkészülés során, és hogyan segíthetik őket a sikeres felvételiben. A FISZ összesen 3 ezer diák jelentkezését tudja fogadni, ezért a részvétel kizárólag előzetes bejelentkezés alapján lehetséges szeptember 15-ig a (061) 473-0769-es, és (061) 4730770-es hivatali, a 06 302 107 930-as, illetve a 06 303 645 866-os programszervezői számokon, valamint az info@fisz.hu címen. Azok a szeptembertől 11. osztályos diákok is jelentkezhetnek, akik 2004-ben tesznek felvételi vizsgát, hiszen a felvételi reform őket is érinti, jóllehet tájékoztatásuk érdekében kerül sor szeptember 28-án az Országos Előfelvételi Napra. A rendezvényen elhangzottakról legközelebb csak decemberben, a Felsőoktatási Felvételi Tájékoztató megjelenése kapcsán tájékozódhatnak a diákok, ami három hónappal lerövidíti a felkészülését azoknak, akik biztosra akarnak menni a felvételi vizsgán.