A Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. pert indított egy budapesti fiatalember ellen, akinek száznál is több befizetetlen parkolási büntetése van. A fiatalember azért nem fizet, mert szerinte jogtalanok a büntetések, ugyanis az esetek nagy részében olyan helyen állt meg, ahol kint van a megállni tilos tábla, vagyis a rendőrség megbüntethette volna, de a parkolási cég nem.

Száztíz befizetetlen parkolási büntetése van annak a fiatalembernek, aki ellen pert indított a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. A “mikuláscsomagok” nagy részét a nyolcadik kerületben kapta, de vannak büntetései a Nyugati tér környékéről is. A huszonéves fiatalember – aki neve elhallgatását kérte – nem hajlandó befizetni a büntetéseket, ugyanis szerinte azok nagy része jogtalan. Az esetek felénél a nyolcadik kerületi Ferenc körút 55-57. és 59-61. előtt büntették meg, állítása szerint azonban itt megállni tilos tábla van, tehát az itt parkolókat nem lehet megbüntetni parkolójegy hiánya miatt. Ebben az esetben a rendőrség, illetve a Közterület-felügyelet büntethette volna meg, ez körülbelül kétszer-háromszor fordult elő az utóbbi két évben.

A Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. jogi képviselője a bírósági tárgyaláson azt mondta, hogy a cég parkolóőrei nem büntetnek a várakozni tilosnál. A bíróság azt kérte a cég munkatársaitól, hogy a következő tárgyalásra hozzanak magukkal egy térképet, ahol pontosan látszódnak azok a területek, ahol fizetni kell a parkolásért, és ahol megállni tilos tábla van. A perbe fogott fiatalember és jogi képviselője több olyan esetről is beszámolt, amikor a parkolási cégek munkatársai pontatlanul jegyezték fel a megbüntetett autók rendszámát, illetve a parkolási időt túllépő autót is úgy büntették meg, mintha egyáltalán nem lett volna parkolójegye. Feltehetőleg az ilyen pontatlanságok elkerüléséért vezették be az I. kerületben, hogy a megbüntetett autóról fotót is készítenek.