A nem dohányzók védelmére alkotott törvény betartását az ÁNTSZ rendszeresen ellenőrzi. A vizsgálatok általános tapasztalata, hogy többnyire a munkavállalók sértik meg az előírásokat. A szolgálat az idén csaknem 9,5 millió forint egészségvédelmi bírságot szabott ki- írja a Népszabadság.

Július végéig 63 449 vizsgálat történt, ebből 4821 esetben a rendkívüli ellenőrző csoport tartott terepszemlét, és mintegy 3,8 millió forint bírságot szabott ki. A rutinellenőrzések során kiszabott egészségvédelmi bírság 5,58 millió forint értékű volt. A bírságot az Egészségügyi Minisztérium költségvetési számlájára kell befizetni, – ezt az összeget a minisztérium egészségvédelmi programok támogatására fordítja. Tavaly mintegy hatmillió forint gyűlt össze a bírságokból, az idén már eddig 4,5 millió.

Az 1999. november elsején életbe lépett törvény a nem dohányzók egészsége védelmében a munkahelyeken, vendéglátó-ipari egységekben és az oktatási intézményekben korlátozza, illetve tiltja a dohányzást. Előírja, hogy a munkáltatónak, üzembentartónak zárt légterű, megfelelően szellőző helyiséget kell biztosítania a dohányzó alkalmazottak számára, s a dohányosokat kötelezi arra, hogy csak a kijelölt helyeken gyújtsanak rá. Az ÁNTSZ a rendszeres közegészségügyi ellenőrzések során minden esetben vizsgálja a dohányzással kapcsolatos előírások betartását, emellett egyre többször fordul elő, hogy lakossági vagy civil szervezetek bejelentése nyomán kezdenek helyszíni ellenőrzést. Lakossági bejelentés esetén általában az ÁNTSZ rendkívüli ellenőrző csoportja, a “dohánykommandóként” emlegetett csapat vizsgálódik.