Görögországban elfogadták azt az új törvényt, melynek érdelmében az országban tiltott mindennemű elektronikus videojáték használata és birtoklása is.

A Kathimerini görög lap arról adott hírt, hogy törvénybe iktatták azt az új jogszabályt, melynek értelmében Görögországban teljes területén tiltott a számítógépes játékok használata. Az új törvény értelmében még a személyi számítógépek operációs rendszerének részét képező játékokat, valamint a Game Boy-szerű hordozható elektronikus játékokat, sőt még a mobiltelefonokba épített szórakoztató programocskákat is tilos használni.

Azon embereknek, akik fittyet hánynak a tiltásra, és mégis birtokolnak vagy használnak elektronikus játékokat, súlyos, 5000-től 75 000 euróig terjedő pénzbüntetéssel, vagy akár 12 hónapos elzárással kell szembenézniük. Az elektronikus játékok gyakorlatilag minden fajtájára kiterjedő tiltásra azután került sor, hogy a görög kormányzat idén februárban beismerte, nem tudja elhatárolni az ártalmatlan videojátékot az illegális szerencsejátéktól.

Noha internetkávézók továbbra is működhetnek az országban, a számítógépes játékok használata ezekben is tiltott: ha például egy netcafé látogatója például online sakkszolgáltatást vesz igénybe, a hely tulajdonosának büntetést kell fizetnie, emellett kávézóját is bezárják. Egy esetben állítólag DVD-filmek nézéséért is tízezer eurós büntetést róttak ki a hatóságok egy emberre. A londoni görög nagykövetség egy neve mellőzését kérő munkatársa a ZDNet online magazinnak elmondta, a törvény a külföldről érkező turistákra is érvényes, ezért ajánlott otthon hagyni a videojátékokat.

Mindenesetre a görög videojátékos-közösséget sokkolta az új törvény. Egy helyi cég, a Reload Entertainment, ezen a héten egy videojáték-bajnokságot rendezett volna, ám a törvényi szabályozás miatt erről le kellett tennie. Mindenesetre a vállalat tiltakozást szervez a számítógépes játékok betiltása ellen. Ha ez nem jár sikerrel, a görög videojáték-ipar az Európai Bírósághoz fordul majd segítségért – közölte a társaság egyik vezetője. A görög videojátékosok az interneten aláírásgyűjtést szerveztek az új törvény ellen. A név és e-mail cím megadása mellett bárki által kitölthető online petíciót kedd délutánig több mint 8500-an írták alá.