Egyre több félreértés tisztázódik az egyszerűsített vállalkozói adó törvénytervezetével kapcsolatban: a kereszttulajdonlás tilalma miatt az eva-körből kieső vállalkozások az idén még megválhatnak kellemetlenné váló tagjuktól. Az evát választó vállalkozóknak nem kell a jövőbeni vagyongyarapodás után adót fizetniük, hiszen kizárólag bevételi nyilvántartás lesz. A Magyar Hírlap információja szerint a szövetkezetek és az ügyvédi irodák is választhatják majd az evát.

A Pénzügyminisztérium által készített normaszöveg kizárná az evából azokat az adóalanyokat, amelyeknek jogi személyben, jogi személyiség nélküli gazdasági társaságban vagy személyi egyesülésben van részesedésük. A szakmai érdekképviseletek ebben a szabályban látják az eva sikerének legfőbb buktatóját – írta szerdán a Napi Gazdaság. A kereszttulajdonlás megszüntetése lehet tehát az egyetlen menekülő útvonal az evát választó cégeknek, a normaszöveg alapján ugyanis erre az eva bevezetéséig, illetve vélhetően a bejelentési kötelezettség időpontjáig (azaz december 20-ig) van lehetősége minden érintettnek. Az eva alanyát körülíró szövegrészben ugyan szerepel olyan korlátozás, amely az eva bevezetésétől számítva két évre visszamenőleg tartalmaz megkötéseket – például a végelszámolási vagy felszámolási eljárásra vonatkozóan -, ám ez az időkorlát nem vonatkozik a kereszttulajdonlásokra; ezt a Pénzügyminisztérium is megerősítette.

Az evára utazók tehát a következő hónapokban még a rendezhetik a tulajdoni viszonyok. Ez nem kis terhet jelent majd az érintetteknek, az adminisztráció mellett a kilépő cégtárssal való elszámolásnak komoly költségvonzata is lehet. Az elszámolások megindításával azonban nyilvánvalóan érdemes megvárni az eváról szóló törvény elfogadását. Az Országgyűlésnek legkésőbb november közepéig el kell fogadnia valamennyi, a következő adóévet érintő változást, hogy az adózóknak elegendő idejük legyen a felkészülésre. A kormány jogalkotási programja alapján azonban az eva-törvény hamarabb is megszülethet, a tervezetet ugyanis még szeptemberben benyújtják az Országgyűlésnek.

Nem érdemes ugyanakkor túl sokáig halasztani a változások bejelentését, illetve az ahhoz kapcsolódó adminisztráció lebonyolítását, mivel szűkös az idő a december 20-i határidőig. A törvény elfogadását követően bizonyára számos cég indítja el a tagi változásokat eredményező eljárásokat a cégbíróságon, vagyis a hivatal leterhelt lesz, ami lelassítja a folyamatot. A későn kapcsolók tehát akár le is csúszhatnak a határidőről. A Magyar Hírlap információja szerint az evát választó vállalkozóknak nem kell a jövőbeni vagyongyarapodás után adót fizetniük, hiszen kizárólag bevételi nyilvántartás lesz. A tapasztalat szerint néhányan összekeverik az evába lépés feltételeit és a már eva szerint működő gazdálkodók teendőit, holott a törvénytervezet nem tartalmaz külön szabályt a jövőben az eva szerint működő vállalkozók vagyongyarapodására – mondta a Magyar Hírlapnak Kurucz-Váradi Károly, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője.

Az más kérdés, hogy a jelenleg is egyeztetés alatt lévő törvénytervezet szerint adózási szempontból a végelszámoláshoz hasonló teendői lesznek a belépés időpontjáig azoknak a vállalkozóknak, akik az evát választják. A tervezet szerint az eredménytartalék adóztatására kerülhet sor. Ebben szerepel a “házipénztárban” felgyűlt pénz, valamint az eszközök. Mindkettő 20 százalékkal adózik, s egy szigorúbb verzió szerint egészségügyi hozzájárulást (11 százalék) is kell fizetni utána. Erről a kormány, illetve a parlament dönt majd.

Így is jelentős kedvezményről van szó, hiszen a spórolásból házipénztárban hagyott, országos szinten 64 milliárd forint nagy része után a jelenlegi szabályok szerint 35 százalékos osztalékadót, plusz 11 százalék egészségügyi hozzájárulást kellene fizetni. Az eredménytartalékban lévő eszközök (a gép, autó, számítógép amortizációval csökkentett értéke) esetén valójában a jelenlegi szabályokat alkalmazná a Pénzügyminisztérium. Eszerint – a vállalkozásból kivont jövedelmekre vonatkozó szabályok alapján – az eszközök után végelszámoláskor ma is 20 százalékos kulccsal kell adózni. Az evát választók részletfizetési kedvezményt kapnak, a házipénztár és az eszközök után fizetendő adót (20 százalékos kulccsal) három egymást követő évben fizethetik be. A Magyar Hírlap más forrásból származó információja szerint enyhült a Pénzügyminisztérium szigora az érdekképviseletekkel folytatott tárgyalásokon és megengedőbb lesz a kereszttulajdonlás kizárásával kapcsolatban, valamint valószínűleg bővülhet az eva hatálya alá tartozók köre is. A lap úgy értesült, a szövetkezetek és az ügyvédi irodák is választhatják majd az evát.